Szukaj
Close this search box.

Jak napisać biznesplan restauracji? Najczęściej popełniane błędy

Udostępnij artykuł
Dokumenty, kubek z kawą i notatki z tworzenia biznesplanu na biurku – taniezmywanie.pl

Zastanawiasz się, jak założyć lokal gastronomiczny, aby przynosił zyski i wybił się na tle konkurencji? Niezbędne będzie sporządzenie biznesplanu. Jest to zbiór dokumentów i analiz zawierających dane istotne z punktu widzenia otwarcia i prowadzenia restauracji, baru czy kawiarni. Co zatem powinien zawierać taki projekt i jak podczas jego tworzenia uniknąć typowych błędów? Sprawdź!

Biznesplan – co powinien zawierać?

Jeśli zastanawiasz się, jak otworzyć lokal gastronomiczny, powinieneś zacząć od przeanalizowania tego, czy takie przedsięwzięcie ma szansę powodzenia. Oczywiście nawet najbardziej nietypowy pomysł można wdrożyć w życie i na nim zarobić, nie zawsze jednak będzie to łatwe, a czasem może wymagać dużych nakładów finansowych. 

Jeśli więc zastanawiasz się nad tym, jak otworzyć własny lokal gastronomiczny, pierwszym krokiem powinno być sporządzenie biznesplanu. Jest to analiza możliwości, ryzyka, sytuacji rynkowej, konkurencji i wielu innych czynników, które mają wpływ na to, czy Twoja firma utrzyma się na rynku. To dokument, który zawiera także niezbędne informacje na temat formy i profilu działalności oraz tego, jakie działania podejmiesz w celu otwarcia lokalu i jak chcesz go w przyszłości prowadzić.

Biznesplan obejmuje analizy finansowe, czyli dane na temat środków, które masz zamiar przeznaczyć na rozpoczęcie działalności. Zawiera również bardziej szczegółowe informacje, na przykład dotyczące tego, jakie dania chcesz serwować i skąd będziesz pozyskiwać składniki do ich przyrządzenia. 

Obowiązkowymi elementami takiego zestawienia, niezależnie od profilu mającej powstać firmy, powinny być:

  • charakterystyka przedsiębiorstwa (dane teleadresowe, sylwetki właścicieli, misja i cel firmy),
  • informacje na temat produktów lub usług (czyli co chcesz oferować klientom),
  • charakterystyka inwestycji (źródło finansowania, np. kredyt, wkład własny, leasing, a także warunki ich przyznania),
  • analiza rynku (konkurencja w Twojej branży, zapotrzebowanie na Twoje produkty lub usługi),
  • plan marketingowy (zaplanowana strategia działania – krok po kroku).

Jeśli więc chcesz dowiedzieć się, jak otworzyć własny lokal gastronomiczny, przeanalizowanie i spisanie powyższych zagadnień powinno stanowić podstawę dobrego planowania.

Właściciel otwiera restaurację – taniezmywanie.pl
Od pomysłu do otwarcia własnego lokalu gastronomicznego jest długa droga. Aby była łatwiejsza, warto sporządzić dobry biznesplan. Ważne jest, aby uważać na typowe błędy przy jego tworzeniu.

Lokal gastronomiczny – jak otworzyć, unikając najczęstszych błędów?

Niestety wielu początkujących przedsiębiorców popełnia typowe błędy podczas planowania strategii marketingowej. Co więcej, często są one wspólne dla każdego z nich. Jak zatem ich uniknąć, rozważając, jak założyć lokal gastronomiczny? Sprawdź, na jakie pomyłki uważać, by nie stanęły Ci na przeszkodzie do otwarcia własnej restauracji.

Lekceważenie konkurencji

To jeden z podstawowych błędów. Wielu początkujących przedsiębiorców przecenia swoje możliwości, ignorując obecność konkurencji, która działa w danej branży już od lat. Musisz pamiętać, że – z racji niewielkiego stażu w prowadzeniu lokalu gastronomicznego – masz nieco mniejsze szanse wybić się na rynku. Zwróć także uwagę, że restauracje działające od dłuższego czasu zdążyły zbudować grono zaufanych klientów. Przyciągnięcie ich do siebie swoją ofertą nie zawsze więc będzie łatwe.

Ignorowanie kwestii formalnych

Pamiętaj, że prowadzenie restauracji to nie tylko dbałość o wysoką jakość dań i stylowy wystrój. To także konieczność pamiętania o wielu formalnościach. Działalność lokalu gastronomicznego jest regulowana wieloma przepisami, które musisz znać. Chodzi między innymi o kwestie przeciwpożarowe, związane z sanepidem, urzędem skarbowym i innymi instytucjami. Jeśli o tym zapomnisz, możesz narazić się na problemy. 

Przeczytaj również: HACCP w gastronomii – jak wdrożyć ten system do restauracji?

Przeszacowanie możliwości finansowych

Projektując strategię finansowania przedsiębiorstwa, weź pod uwagę, że mogą pojawić się niespodziewane wydatki. Nie można więc planować ich bez żadnego zapasu środków. Z pewnością nie wszystko pójdzie idealnie zgodnie z planem. Może na przykład okazać się, że ekipa wykończeniowa podniesie stawkę lub ekspres czy zmywarka gastronomiczna podrożeją tuż przed tym, jak będziesz chciał je kupić. Bierz to pod uwagę i zawsze miej w zanadrzu „plan B” – na przykład, zamiast kupować sprzęt, skorzystaj z usług wypożyczalni.

Jeśli zatem zastanawiasz się, jak otworzyć własny lokal gastronomiczny, nie lekceważ żadnej kwestii, nawet jeśli pozornie wydają się mało istotne. Korzystaj także z możliwości zaoszczędzenia. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak to zrobić, wypożyczając sprzęt gastronomiczny, skontaktuj się z nami.

Udostępnij artykuł
Tagi: , ,
Zobacz również:
Zmywarka kompaktowa GS630 wynajmij już od 556 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka podblatowa UC Series wynajmij już od 330 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka tunelowa PT Series wynajmij już od 739 PLN
sprawdź ofertę
Previous slide
Next slide