Szukaj
Close this search box.

Jak oszczędzać wodę w gastronomii i hotelarstwie?

Udostępnij artykuł
Oszczędzanie wody w gastronomii i hotelarstwie – taniezmywanie.pl

Zasoby wody w środowisku są ograniczone, dlatego jest ona bardzo cenna. Oszczędzanie wody to jednak nie tylko kwestia ekologii i zrównoważonego rozwoju. W przedsiębiorstwach z branży gastronomicznej czy hotelarskiej może to być również ważny czynnik pomagający obniżyć codzienne koszty. Dowiedz się, jak oszczędzać wodę w gastronomii lub hotelu.

Oszczędzanie wody – zacznij od ustalenia źródeł jej zużycia

W gastronomii i hotelarstwie zużycie wody jest zwykle wysokie. W profesjonalnej kuchni jest ona używana w dużych ilościach do gotowania, zmywania oraz sprzątania. W hotelu można zidentyfikować jeszcze więcej źródeł zużycia wody. Oprócz pracy kuchni hotelowej pochłania ją pranie pościeli czy ręczników. Jest też zużywana bezpośrednio przez gości. W związku z tym w tych branżach można zastosować różne sposoby na oszczędzanie wody. Często dzięki wdrożeniu kilku rozwiązań można znacząco obniżyć koszty eksploatacyjne! Poniżej znajdziesz nasze propozycje.

Sposoby na oszczędzanie wody – postaw na nowoczesny sprzęt

W gastronomii i hotelarstwie znaczna część wody jest zużywana przez sprzęt taki jak pralki czy zmywarki. Zrezygnowanie z tego rodzaju udogodnień na pewno nie jest dobrym pomysłem – maszynowe pranie czy zmywanie pochłaniają bowiem znacznie mniej zasobów niż te same czynności wykonywane ręcznie, a do tego są skuteczniejsze. Warto jednak przyjrzeć się stosowanym technologiom i jakości sprzętu, ponieważ może to mieć duże znaczenie w kontekście oszczędzania wody.

Najnowocześniejsze zmywarki przemysłowe zużywają znacznie mniej wody niż te sprzed kilkunastu lat. Warto też zainwestować w sprzęt z tzw. wyższej półki, ponieważ zwykle stosuje on bardziej zaawansowane technologie i metody, a dzięki temu jest oszczędniejszy. Przykładem mogą być najnowocześniejsze zmywarki Winterhalter. Bardzo wydajne modele kapturowe zużywają na płukanie podczas jednego procesu zmywania zaledwie od 2,2 do 3,8 l wody. Są to minimalne ilości, szczególnie zważywszy na ich skuteczność i pojemność. Jest to zasługa innowacyjnego systemu zmywania – dwie strefy mycia w kształcie litery S zapewniają optymalną dystrybucję wody i pozwalają zmniejszyć jej zużycie. 

Zmywarki kapturowe Winterhalter w różnych rozmiarach – taniezmywanie.pl
Dobra zmywarka to łatwy sposób na oszczędzanie wody w restauracji. Warto stawiać na nowoczesne modele renomowanych marek, które wykorzystują systemy minimalizujące zużycie wody, energii i detergentów. Dzięki temu ich użytkowanie jest ekonomiczne i ekologiczne.

Ta kwestia wygląda podobnie, jeśli chodzi o pralki przemysłowe. Wyższej jakości, nowocześniejsze urządzenie w dłuższej perspektywie czasu zawsze zapewni oszczędności, nawet jeśli pozornie jest droższe. Tego typu działania wspomagające racjonalne gospodarowanie wodą są też bardzo skuteczne, ponieważ zmywarki czy pralki są często używanymi sprzętami. Warto zwrócić uwagę także na sposób korzystania z urządzeń – większość z nich ma programy ekonomiczne („eco”) pozwalające na oszczędzanie wody i energii.

Sprawdź również: Jak prawidłowo (i ekonomicznie!) korzystać ze zmywarki?

Oszczędzanie wody w łazienkach i toaletach

Warto przyjrzeć się też systemom stosowanym w łazienkach i toaletach. Ma to szczególne znaczenie w hotelarstwie. Zamontowanie np. spłuczek umożliwiających oszczędzanie wody może przyczynić się do wyraźnego zmniejszenia kosztów eksploatacyjnych. W toaletach można też stosować spłuczki na czujnik i bezspłuczkowe pisuary – wszystko to przyczynia się do oszczędzania wody.

Ważny jest także rodzaj baterii stosowanych przy umywalkach. Inwestycja w perlatory (urządzenia napowietrzające strumień wody) jest zwykle opłacalna, ponieważ pozwala zmniejszyć zużycie nawet o kilkadziesiąt procent. W niektórych miejscach można zastosować także systemy, które ograniczają ilość wody zużywanej przy myciu rąk (np. baterie na czujnik). Warto pomyśleć również o tym, jak można oszczędzać wodę w łazienkach w pokojach hotelowych. Tu na pewno sprawdzą się perlatory w kranach. Trzeba również zwrócić uwagę na baterie prysznicowe – ich odpowiedni dobór może zapewnić dodatkowe, niemałe oszczędności.

Jak oszczędzać wodę poprzez codzienne nawyki i procedury?

W restauracji lub hotelu bardzo ważne są też codzienne zachowania. Jak można oszczędzać wodę poprzez odpowiednie procedury czy nawyki? Warto wdrożyć systemy pomagające optymalizować procesy zmywania czy prania. W hotelarstwie coraz częściej rezygnuje się z codziennej wymiany ręczników, informując gości, aby zostawiali je na podłodze, jeśli życzą sobie otrzymać nowe. W ten sposób można nawet kilkakrotnie zmniejszyć ilość tekstyliów do prania. To z kolei umożliwia nie tylko oszczędzanie wody, ale również redukcję zużycia energii. Co więcej, jest to świetny sposób na kreowanie ekologicznego wizerunku firmy.

Jakie są sposoby racjonalnego gospodarowania wodą w kontekście zmywania? Warto zwracać uwagę na to, by zmywarka była uruchamiana dopiero po całkowitym zapełnieniu komory. Zazwyczaj nie ma też konieczności opłukiwania naczyń przed ich włożeniem do zmywarki – wystarczy usunąć resztki jedzenia. Wysokiej jakości sprzęt poradzi sobie z zabrudzeniami.

Sprawdź też: Zmywarka gastronomiczna – czym kierować się przy wyborze?

Potrzebujesz zmywarki, która wspomoże oszczędzanie wody i zapewni idealne rezultaty zmywania? Skontaktuj się z nami. Chętnie przygotujemy dla Ciebie indywidualną ofertę wynajmu.

Udostępnij artykuł
Tagi: , ,
Zobacz również: