Myślisz o efektywności energetycznej w swojej restauracji? To z pewnością odpowiedzialne podejście. Ograniczenie zużycia energii pozwoli Ci nie tylko obniżyć koszty prowadzenia działalności, ale stanie się także dowodem proekologicznej postawy, która jest obecnie doceniana przez wielu klientów. Sprawdź, w jaki sposób poprawić wydajność energetyczną lokalu gastronomicznego i co możesz dzięki temu zyskać.
Efektywność energetyczna – czym jest?
Wskaźnik efektywności energetycznej można zdefiniować jako stosunek uzyskanych wyników do wkładu energii. Im jest wyższy, tym można osiągnąć lepsze rezultaty przy niższych nakładach, między innymi finansowych. W praktyce może to oznaczać obniżenie rachunków za energię elektryczną lub cieplną przy zachowaniu takich samym warunków natężenia oświetlenia, zapewnienia pożądanej temperatury czy przygotowywania takiej samej liczby potraw.
Poprawa efektywności energetycznej jest więc korzystna przede wszystkim z powodów finansowych, ale nie tylko. Pozwala to także na bardziej ekologiczne prowadzenie biznesu, a warto mieć świadomość, że ta kwestia obecnie jest ważna dla wielu klientów. Firmy, niezależnie od profilu działalności, które mogą się pochwalić realnymi działaniami na rzecz obniżenia degradacji środowiska, cieszą się coraz większym uznaniem wśród konsumentów.
Poprawa efektywności energetycznej – od czego zacząć?
To zrozumiałe, że nie każdy lokal gastronomiczny, w którym planuje się poprawę efektywności energetycznej, może przejść całkowitą modernizację. Nie zawsze jest możliwość wymiany systemu ogrzewania czy montażu fotowoltaiki. Dlatego warto skupić się na aspektach, na które ma się wpływ i które można zmienić szybko i bez przestojów w pracy restauracji.
Jednym z ważnych czynników, od którego zależy wskaźnik efektywności energetycznej, jest rodzaj oświetlenia. Jest to także obszar, w którym najłatwiej wprowadzić korzystne zmiany, choćby wymieniając standardowe żarówki na LED-y.
Warto również zwrócić uwagę, czy energia elektryczna potrzebna do oświetlenia nie jest marnowana. Nie wszędzie i nie dla każdego jest oczywiste, że w pomieszczeniach, które aktualnie nie są wykorzystywane, żarówki nie muszą być włączone. Warto zatem uczulać pracowników, by zachowywali się w sposób oszczędny, to znaczy po wyjściu z chłodni, toalety czy magazynu wyłączali światło. Ta na pozór mało znacząca zmiana ma duży wpływ na poprawę efektywności energetycznej w lokalu.
Warto również podjąć takie kroki jak:
- montaż źródeł światła z czujnikami ruchu,
- montaż automatycznych wyłączników czasowych,
- wymiana lamp na energooszczędne,
- ograniczenie użycia zbędnych punktów odbioru energii, na przykład rezygnacja ze świecących neonów na rzecz innej formy reklamy.
Te wszystkie działania, nawet jeśli na początku będą niewielkie, przyczynią się do poprawy wydajności energetycznej. Kolejną kwestią jest wymiana sprzętu na urządzenia energooszczędne. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę.

Urządzenia energooszczędne – jakie wybrać?
Jeśli planujesz zakup lub wypożyczenie urządzeń do swojej restauracji, zwracaj szczególną uwagę na ich klasę energetyczną. Podczas wyboru sprzętu nie należy kierować się wyłącznie jego ceną. Może się zdarzyć, że zmywarka czy kuchenka, które jawią się jako świetna okazja zakupowa, zużywają dużo prądu lub gazu. Przez to wskaźnik efektywności energetycznej lokalu znajdzie się na niezadowalającym poziomie, a mówiąc wprost, Twoje rachunki znacznie wzrosną.
Trzeba to mieć na uwadze nie tylko podczas inwestowania w nowe urządzenia, ale także podczas korzystania z ich wynajmu lub leasingu, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem przedsiębiorców. Brak konieczności ponoszenia jednorazowego kosztu może uśpić czujność.
Dowiedz się również: Jak prawidłowo (i ekonomicznie!) korzystać ze zmywarki?, Jak oszczędzać wodę w gastronomii i hotelarstwie?
Zwróć uwagę, że niektóre urządzenia w lokalach gastronomicznych są wykorzystywane niemal cały czas. Energooszczędna zmywarka pozwoli Ci zatem na obniżenie rachunków za prąd i wodę, a efekty będziesz mógł zaobserwować w krótkim czasie.
Jeśli więc planujesz skorzystać z usług wypożyczalni, upewnij się, że oferuje ona nowoczesne urządzenia energooszczędne. Zwracaj uwagę na klasę efektywności energetycznej i deklarowane zużycie prądu, wody lub gazu. To niezwykle ważne kwestie, które mają ogromny wpływ na wysokość Twoich rachunków, a także na to, czy Twój lokal działa w sposób ekologiczny, czy wręcz przeciwnie.
Jeśli szukasz energooszczędnych zmywarek, które możesz dobrać do konkretnych potrzeb Twojej restauracji, skontaktuj się z nami. Pomożemy Ci znaleźć urządzenie o odpowiednich parametrach.