Zmywarka do naczyń w domu to niesamowite ułatwienie. Podobne urządzenia w gastronomii to natomiast w zasadzie „must-have”, czyli coś, bez czego bardzo trudno się obejść. Warto postarać się o to, aby ten sprzęt oszczędzał nie tylko czas, ale również pieniądze. Sprawdź, jak korzystać ze zmywarki, aby na długo zachowała swoją sprawność i była ekonomiczna w użytkowaniu.
Dlaczego prawidłowe korzystanie ze zmywarki jest tak ważne?
W instrukcji każdej zmywarki znajdziesz wskazówki dla użytkownika. Dlaczego warto dokładnie się z nimi zapoznać? Ponieważ jest to:
- warunek zachowania sprawności sprzętu na długi czas,
- sposób na uniknięcie wielu awarii,
- gwarancja maksymalnej skuteczności i wydajności urządzenia.
Tym samym stosowanie się do zaleceń producenta pomaga ograniczyć koszty serwisu i uniknąć problemów wynikających z usterek lub nieprawidłowej pracy sprzętu. Prawidłowe użytkowanie pozwala również ograniczać zużycie energii, wody i detergentów. Tym samym sprawia zaś, że zmywarka staje się zdecydowanie bardziej oszczędna. Jest to szczególnie ważne w warunkach przemysłowych (na przykład w gastronomii), gdzie jest to urządzenie poddawane intensywnej eksploatacji. Na tę kwestię zwraca uwagę coraz więcej osób, ponieważ ceny energii gwałtownie wzrastają, a woda czy detergenty nie pozostają za nimi daleko w tyle. Sprawdź zatem, jak korzystać ze zmywarki i ograniczyć koszty.
Jak korzystać ze zmywarki?
Prawidłowo użytkowana zmywarka zapewnia niesamowitą wygodę. Powinna być również niedroga w utrzymaniu. W przypadku większości nowoczesnych zmywarek zużycie wody, energii i stosowanych środków chemicznych jest ograniczone do minimum, dzięki czemu są one przyjazne dla środowiska i portfela użytkownika. Należy jednak pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad.
Rozsądne mycie naczyń w gastronomii – jak często korzystać ze zmywarki?
Jednym z ważniejszych czynników, jeśli chodzi o oszczędne korzystanie z urządzenia, jest jego rozsądna eksploatacja. Należy uruchamiać je tylko wtedy, gdy jest zapełnione i korzystać z możliwie najbardziej ekonomicznych programów. W instrukcji można łatwo sprawdzić, ile wody zużywa zmywarka podczas pracy w każdym z trybów. Te najbardziej oszczędne są wystarczające w większości sytuacji. Uruchamianie dopiero po całkowitym zapełnieniu pomoże natomiast ograniczyć liczbę cykli wykonywanych w ciągu dnia, a tym samym przyczynić się do znacznych oszczędności energii, wody i detergentów.
Może Cię również zainteresować: Ile kosztuje zmywarka i od czego zależy jej cena
Poprawna eksploatacja i konserwacja
Bardzo ważne jest również to, jak traktujesz zmywarkę na co dzień. Modele gastronomiczne są przystosowane do intensywnej pracy, ale wymagają również odpowiedniej konserwacji.
- Należy się przede wszystkim regularnie upewniać, że uszczelki i elementy instalacji są w dobrym stanie. Każdy przeciek może powodować kumulujące się straty.
- Do zwiększenia zużycia energii, wody czy detergentów może też prowadzić zaleganie resztek jedzenia, brudu lub osadów kamiennych wewnątrz urządzenia. Dlatego regularnie czyść filtr, sprawdzaj odpływ i kontroluj, czy stosowane metody zmiękczania oraz uzdatniania wody działają.
- Jeśli zauważysz odkładanie się kamienia, koniecznie dostosuj ustawienia zmiękczacza lub zainwestuj w dodatkowe urządzenie uzdatniające – np. filtr odwróconej osmozy. Warto przy tym pamiętać, że miękka woda pozwala również na stosowanie mniejszej ilości detergentów. Po montażu filtra można więc zmienić ustawienia ich dozowania i cieszyć się jeszcze większymi oszczędnościami.
Mycie naczyń w gastronomii – czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki?
Aby zmniejszyć zużycie wody w zmywarce i z powodzeniem korzystać z krótszych programów, które zużywają także mniej prądu, warto odpowiednio przygotować naczynia. Usunięcie resztek jedzenia oraz elementów takich jak serwetki czy wykałaczki jest niezbędne. Nie tylko ułatwia to proces zmywania i zapewnia jego pełną skuteczność, ale również pozwala uniknąć zapchania filtra lub uszkodzenia wewnętrznych elementów urządzenia. Resztki najlepiej po prostu zeskrobywać miękką łopatką, która nie zarysuje powierzchni. W razie potrzeby naczynia można opłukać pod wysokim ciśnieniem. W organizacji pracy pomoże specjalny stół ze zlewem umieszczony obok zmywarki.
Zwróć uwagę na detergenty
Zastanawiając się, jak prawidłowo korzystać ze zmywarki, nie można zapominać o detergentach. Odpowiednie zapewnią maksymalną skuteczność zmywania i pomogą chronić sprzęt przed usterkami. Najlepiej stosować środki zalecane przez producenta i wymienione w instrukcji. Często jest to warunkiem zachowania gwarancji! Warto sprawdzić, jak kształtują się ceny tych środków jeszcze przed zakupem sprzętu, żeby móc oszacować koszty eksploatacji.
Nie zapominaj o serwisie
Jeśli zastanawiasz się, jak korzystać ze zmywarki, aby zaoszczędzić, rezygnacja z serwisu na pewno nie jest właściwą drogą. Regularna konserwacja i kontrola przez fachowca pomaga na dłużej zachować pełną sprawność sprzętu i uniknąć kosztownych błędów, które mogą prowadzić na przykład do awarii. Serwisant powinien sprawdzać stan urządzenia regularnie. Warto go również wezwać, jeśli zauważysz pewne zmiany w jego działaniu (np. mniejszą skuteczność w domywaniu naczyń) lub niespodziewanie zwiększy się zużycie wody w zmywarce.
Korzystając z naszych usług nie musisz samodzielnie szukać informacji na temat tego, jak korzystać ze zmywarki. Przy dostarczeniu i podłączeniu urządzenia przeprowadzane jest szkolenie dla pracowników z objaśnieniem zasad prawidłowej eksploatacji i ich znaczenia. Usługa wynajmu obejmuje również opiekę serwisową! Chcesz dowiedzieć się więcej? Zachęcamy do sprawdzenia oferty!