Szukaj
Close this search box.

Zmywarka do restauracji – czy wielkość lokalu jest najważniejsza?

Udostępnij artykuł
Zmywarka do restauracji – zmywanie w lokalu gastronomicznym - taniezmywanie.pl

Skuteczna i wydajna zmywarka do restauracji to niezwykle ważny element jej wyposażenia. Jej odpowiedni dobór wcale nie jest jednak tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Czym się kierować, wybierając to urządzenie? Czy zmywarki gastronomiczne dobiera się wyłącznie na podstawie wielkości lokalu? Dowiedz się więcej!

Zmywarka do restauracji – tylko urządzenie profesjonalne

Po pierwsze, bez względu na wielkość lokalu i inne dowolne czynniki, zmywarka do restauracji musi być przeznaczona do użytku profesjonalnego (przemysłowego, gastronomicznego). Jest to bowiem urządzenie, które znacząco różni się od tych domowych. 

Pod względem użytkowym najbardziej zauważalną różnicą jest wydajność i szybkość działania. Zmywarki gastronomiczne realizują pełny cykl zmywania w nie więcej niż kilka minut, podczas gdy w tych domowych ten proces trwa zwykle ponad godzinę. Dzięki temu można w krótkim czasie przygotować naczynia i sztućce do ponownego użytku, co ma ogromne znaczenie dla płynnego funkcjonowania kuchni. 

Ponadto zmywarki przemysłowe pracują w wyższych temperaturach sięgających zwykle 80-90°C. To pozwala nie tylko myć naczynia, ale również je dezynfekować poprzez likwidację szkodliwych drobnoustrojów. Model o przeznaczeniu domowym nie pozwoli więc spełnić wymogów sanitarnych dla restauracji.

Czytaj też: Zmywarko-wyparzarka – kiedy skorzystać z takiego rozwiązania?

Zmywarka do gastronomii – dopasowana do wielkości lokalu

Niewątpliwie wielkość lokalu (czy raczej liczba obsługiwanych klientów) mają duże znaczenie przy wyborze zmywarki do gastronomii. Musi ona bowiem wykazywać się odpowiednią wydajnością. Należy zwracać uwagę na pojemność (ilość naczyń, jakie można umyć podczas pojedynczego cyklu), a także czas trwania poszczególnych programów. Wymagania pod tym względem zwykle są niewielkie dla małych restauracji, ale te największe mogą potrzebować nawet modelu przystosowanego do pracy ciągłej. W zależności od wielkości restauracji mogą się sprawdzić:

  • zmywarka gastronomiczna podblatowa lub kompaktowa – zajmująca niewiele miejsca,
  • zmywarka gastronomiczna kapturowa – większa i o wydajności dostosowanej do średnich lub dużych lokali,
  • zmywarka tunelowa – przystosowana do pracy ciągłej, odpowiednia do miejsc o bardzo dużych wymaganiach.
Zmywarka do restauracji kapturowa - taniezmywanie.pl
Zmywarki kapturowe są bardzo wydajne i pojemne, dzięki czemu sprawdzają się w wielu lokalach gastronomicznych. W przypadku ograniczonej przestrzeni lepszym wyborem może się jednak okazać model podblatowy.

Zmywarki przemysłowe – jakie jeszcze kryteria brać pod uwagę?

Wielkość lokalu to jednak oczywiście nie jedyne kryterium, jakie trzeba brać pod uwagę przy wyborze zmywarki do gastronomii. Każde miejsce jest inne, co powinno wpływać na decyzje związane z parametrami sprzętu. Należy się przyjrzeć zarówno potrzebom, jak i możliwościom wynikającym np. z dostępnej przestrzeni. Co to konkretnie oznacza?

Warunki montażu zmywarki gastronomicznej

Jak wspomnieliśmy, zmywarka do restauracji musi być bezwzględnie dopasowana wielkością nie tylko do potrzeb, ale również do możliwości lokalu. Oznacza to przede wszystkim ilość dostępnej przestrzeni. Należy znaleźć takie miejsce na to urządzenie, aby nie wpływało negatywnie na ergonomię pracy. W wielu lokalach świetnie sprawdzają się zmywarki kapturowe, ale w niektórych mieszczą się jedynie te kompaktowe. Trzeba jednak pamiętać, że wybór mniejszego modelu może mieć negatywny wpływ na efektywność zmywania, a tym samym pracy całej kuchni. 

Rodzaj mytych naczyń

Zmywarki do restauracji różnią się od tych domowych nie tylko wydajnością, ale także tym, że często mają konkretne przeznaczenie. Można wybrać model uniwersalny, ale dostępne są też takie przystosowane do mycia konkretnych typów naczyń i zastawy. Wśród nich warto wyróżniać przede wszystkim:

  • zmywarki do szkła – idealne do mycia kieliszków, szklanek, pokali i tym podobnych elementów; mogą się świetnie sprawdzić w restauracji z barem i dużym ruchem, jako dodatkowe urządzenie;
  • zmywarki do garnków – stosujące intensywniejsze programy mycia, odpowiednie również do blach, tac gastronomicznych, pojemników GN i tym podobnych; bardzo przydatne przede wszystkim w większych lokalach;
  • zmywarki uniwersalne – najlepsze do małych restauracji, dostosowane do mycia różnych elementów.

W większości restauracji świetnie sprawdzają się zmywarki uniwersalne (najczęściej kompaktowe lub kapturowe). Czasami warto jednak wyposażyć lokal w dodatkowy model przeznaczony do konkretnego zastosowania.

Koszty zakupu i eksploatacji zmywarki do restauracji

Ceny zmywarek do restauracji są bardzo zróżnicowane i wynoszą od kilku do nawet kilkuset tysięcy złotych. Dlatego warto starannie się im przyjrzeć przed ostatecznym wyborem. Trzeba jednak również pamiętać, że zakup zmywarki do gastronomii to zaledwie początek. Bardzo ważne są koszty eksploatacji, przede wszystkim te związane ze zużyciem energii elektrycznej i wody. Często wybór nieco droższego sprzętu, który wykorzystuje nowoczesne technologie, a tym samym jest bardziej oszczędny, w ostatecznym rozrachunku opłaca się zdecydowanie bardziej. Warto również sprawdzić, ile kosztuje rekomendowana chemia do danej zmywarki – jej stosowanie jest niezbędne w okresie gwarancyjnym.

Sprawdź również: Wynajem zmywarek gastronomicznych – czy to się opłaca?

Zmywarki do restauracji dopasowane do Twojego lokalu

Szukasz zmywarki do restauracji, która idealnie dopasuje się do potrzeb i możliwości Twojego lokalu? Dobrym pomysłem może być wynajem! To usługa, która pozwala kontrolować koszty i uniknąć dużych inwestycji na starcie działalności. Jesteś zainteresowany korzyściami, jakie może Ci zapewnić to rozwiązanie? Serdecznie zapraszamy do kontaktu – chętnie odpowiemy na każde pytanie.

Udostępnij artykuł
Tagi: , , ,
Zobacz również: