Szukaj
Close this search box.

Czym różni się chemia do zmywarki gastronomicznej a zmywarki domowej?

Udostępnij artykuł
Chemia do zmywarki domowej – tabletka do zmywarki – taniezmywanie.pl

Zmywanie w gastronomii to zdecydowanie bardziej wymagający proces niż zmywanie w warunkach domowych. Dlatego też stosuje się w tym celu inne urządzenia, a także inne środki chemiczne. Czym cechuje się chemia do gastronomii i co odróżnia ją od tej domowej? Jaka chemia do zmywarki gastronomicznej jest niezbędna, aby naczynia były zawsze idealnie czyste? Sprawdź!

Chemia do zmywarki – domowa a gastronomiczna

Zmywanie w gastronomii to ważny proces przeprowadzany wielokrotnie w ciągu dnia. Zastawa stołowa czy naczynia używane do przygotowywania potraw muszą być czyszczone szybko, a jednocześnie dokładnie. Właśnie dlatego w profesjonalnych kuchniach używa się wyłącznie specjalnego sprzętu i chemii do zmywarki.

Cykl pracy zmywarki gastronomicznej trwa nie więcej niż kilka minut. W tym czasie naczynia są też wyparzane, czyli dezynfekowane dzięki działaniu wysokiej temperatury. To właśnie dlatego w profesjonalnych warunkach nie można używać zmywarek przeznaczonych do użytku domowego. Po wyjęciu z urządzenia naczynia są w zasadzie natychmiast gotowe do użytku. Jest to zasługa odpowiedniej techniki zmywania (temperatury i ciśnienia wody, rozprowadzania środków myjących, wydajnego suszenia itp.), ale nie mniej istotne jest użycie właściwej chemii do zmywarki. W porównaniu z tą domową jest ona bardziej skoncentrowana, co pozwala na skuteczne i szybkie usuwanie zabrudzeń. Jednocześnie odznacza się również delikatnością, dzięki czemu nie niszczy materiałów, z których wykonane są naczynia czy sztućce. W związku z tym nawet częste mycie nie wpływa negatywnie na ich stan i nie skraca ich trwałości.

Czytaj również: Jak dbać o zmywarkę przemysłową i przedłużyć jej żywotność?

Chemia do gastronomii – rodzaje środków

Profesjonalne środki czystości dla gastronomii muszą być dobierane i dawkowane indywidualnie – przede wszystkim dlatego, że różnorodność urządzeń gastronomicznych jest ogromna. W zależności od pojemności i typu używanej zmywarki profesjonalnej (kompaktowa, kapturowa, tunelowa itp.) optymalne proporcje używanych środków będą inne. Dlatego konieczne jest zaopatrywanie się osobno w środki myjące, nabłyszczające i specjalną sól, która pomaga zmiękczać wodę. Czym się charakteryzują?

  • Płyny myjące (detergenty) to podstawowa chemia do zmywarki. Odpowiadają one za usuwanie zabrudzeń, tłuszczu i resztek jedzenia. Zawierają środki powierzchniowo czynne, które dzięki odpowiedniej koncentracji w połączeniu z wodą pod wysokim ciśnieniem działają szybko i skutecznie. Odpowiednio dobrane i dawkowane bez większego trudu likwidują nawet przypalenia i inne trudne do usunięcia zabrudzenia. Dostępne są różne rodzaje preparatów myjących dobierane w zależności od intensywności zabrudzeń i typu mytych elementów.
  • Nabłyszczacze to środki używane w celu zmniejszenia ryzyka powstawania zacieków i plam na naczyniach. Ich stosowanie jest szczególnie ważne przy myciu szkła, sztućców i tym podobnych elementów. Działają poprzez zmniejszanie napięcia powierzchniowego wody. Dzięki temu łatwiej spływa ona z mytych elementów i nie formuje się w krople.
  • Sól do zmywarki to natomiast produkt, który niweluje działanie soli mineralnych zawartych w wodzie kranowej. Wysoka zawartość tego typu związków (przede wszystkim wapnia i magnezu) oznacza, że woda jest twarda, a na naczyniach oraz w samej zmywarce, na armaturze i innych elementach mających kontakt z wodą często pojawia się nieestetyczny kamienny osad. Odpowiednio dawkowana sól pozwala tego uniknąć, chroniąc jednocześnie komponenty zmywarki przed zniszczeniem na skutek osadzania się kamienia. Jej stosowanie jest szczególnie ważne, gdy w lokalu nie stosuje się żadnych innych metod uzdatniania wody.

W zmywarkach domowych używa się środków o tych samych funkcjach (myjącej, nabłyszczającej, zmiękczającej), ale są one mniej skoncentrowane. Najczęściej użytkownicy domowi korzystają też ze zdecydowanie wygodniejszej formy tabletek lub kapsułek, które zawierają wszystkie potrzebne substancje. Są one niezwykle łatwe w stosowaniu, ponieważ nie wymagają skrupulatnego odmierzania – wystarczy umieścić jedną tabletkę lub kapsułkę w odpowiednim pojemniku w zmywarce i uruchomić pożądany program.

Profesjonalna chemia do zmywarek Winterhalter – taniezmywanie.pl
Chemia dla gastronomii to szeroki wybór środków o różnych parametrach, funkcjach i sile działania. Należy je dobierać indywidualnie, a następnie odpowiednio dozować.

Chemia dla gastronomii – dozowanie

Chemia do gastronomii musi być odpowiednio dozowana. Jej zbyt mała ilość może obniżać jakość zmywania, natomiast zbyt duża uniemożliwić poprawne wypłukiwanie. Więcej środków stosowanych przy każdym zmywaniu to również wyższe koszty działalności, dlatego optymalny dobór dawek każdego typu środka jest tak ważny.

Aby ułatwić codzienną pracę, detergentów do zmywarki nie dozuje się ręcznie. Ich automatyczny pobór pozwala oszczędzać czas i zapewnia jednakowe rezultaty za każdym razem. Dlatego przy podłączeniu urządzenia należy wyregulować dozowanie zgodnie z indywidualnymi potrzebami oraz warunkami panującymi w lokalu (np. twardością wody). Ilości stosowanych środków można dobierać indywidualnie dla każdego programu. Warto w tej kwestii polegać na fachowcach – regulacją dozowania chemii do zmywarki powinien zająć się specjalista, który ją podłącza.

Skorzystaj z usługi wynajmu zmywarki gastronomicznej i nie martw się o jakość zmywania. Zapewniamy kompleksową usługę wraz z profesjonalnym montażem i regulacją oraz oferujemy skuteczną chemię dla gastronomii. Zapraszamy do kontaktu, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej.

Udostępnij artykuł
Tagi: , ,
Zobacz również: