Szukaj
Close this search box.

Zmywarko-wyparzarka gastronomiczna – kiedy skorzystać z takiego rozwiązania?

Udostępnij artykuł
Zmywarko wyparzarka gastronomiczna, czyli profesjonalna zmywarka gastronomiczna – taniezmywanie.pl

Zmywanie w gastronomii to kwestia nie tylko czystości, ale też – a może nawet przede wszystkim – higieny. Dlatego też urządzenia przeznaczone do profesjonalnego użytku podlegają nieco innym wymogom. Zmywarkę gastronomiczną często nazywa się zmywarko-wyparzarką ze względu na jej szczególne funkcje, choć ta nazwa nie jest do końca prawidłowa. Dlaczego? Dowiedz się więcej!

Nowoczesne zmywarki gastronomiczne z funkcją wyparzania i odzysku ciepła, dozownikiem płynu myjącego i innymi zaawansowanymi systemami. Sprawdź!

Co to jest zmywarko-wyparzarka gastronomiczna?

W gastronomii wciąż czasami używa się określenia zmywarko-wyparzarka. Jest to związane z funkcjami zmywarek gastronomicznych, które jednocześnie myją i wyparzają (dezynfekują) naczynia. Dzięki zastosowaniu wysokich temperatur (ok. 90°C) z powierzchni naczyń usuwana jest większość potencjalnie szkodliwych drobnoustrojów. Dlatego korzystanie z talerzy, szklanek czy sztućców po ich pobycie w profesjonalnej zmywarce jest całkowicie bezpieczne.

Fachowcy podkreślają jednak, że nie ma takiego urządzenia jak zmywarko-wyparzarka gastronomiczna czy wyparzarka gastronomiczna. Mimo iż pod taką nazwą funkcjonują one czasami w potocznej mowie, prawidłowym określeniem jest zmywarka gastronomiczna lub zmywarka przemysłowa. Pod tymi pojęciami rozumie się urządzenia, które spełniają standardy HACCP i inne wymogi dla gastronomii, a więc jednocześnie myją i wyparzają naczynia.

Czy w zmywarce do użytku domowego jest funkcja wyparzania?

Funkcja wyparzania to jeden z najważniejszych czynników odróżniających modele gastronomiczne od domowych, które zmywają w temperaturze sięgającej maksymalnie 60-70°C.

Może Cię również zainteresować: Wynajem zmywarek gastronomicznych – czy to się opłaca?

Jak działa zmywarka przemysłowa?

Proces czyszczenia w zmywarkach gastronomicznych jest podzielony na dwa główne etapy. Pierwszy to zmycie widocznych zabrudzeń i pozbycie się tłuszczu za pomocą detergentu, drugi to wyparzenie strumieniem niemal wrzącej wody z dodatkiem nabłyszczacza – dzięki temu naczynia są pozbawione resztek środka myjącego, wolne od drobnoustrojów i lśniące.

Kiedy i gdzie potrzebne są zmywarki gastronomiczne z funkcją wyparzania?

Ujmując tę kwestię najprościej, zmywarki gastronomiczne z funkcją wyparzania są wymagane w każdym lokalu gastronomicznym. Zgodnie z wymogami sanepidu i normami HACCP niezbędne jest bowiem zapewnienie środków umożliwiających dokładne mycie i dezynfekcję naczyń. W niektórych przypadkach może być dozwolone mycie ręczne z zastosowaniem specjalnych środków eliminujących drobnoustroje, ale jest to na dłuższą metę nieopłacalne i niewygodne. Nie wspominając już o tym, że gdy myje się ręcznie, o wiele trudniej jest zachować stały, wysoki standard. Jeśli więc zależy Ci na bezpieczeństwie i zdrowiu gości, powinieneś zainwestować w odpowiedni sprzęt.

Profesjonalna zmywarka gastronomiczna powinna zatem znaleźć się w:

  • restauracji,
  • kawiarni,
  • cukierni,
  • pubie,
  • klubie,
  • barze,
  • bistro,
  • stołówce
  • oraz w każdym innym lokalu, który podaje gościom potrawy lub napoje w wielorazowych naczyniach.

Korzystanie z tego typu urządzeń jest też wymagane w innego rodzaju profesjonalnych kuchniach i punktach zbiorowego żywienia, na przykład w szpitalach, szkołach, firmach cateringowych. Zatem przemysłowe zmywarki (uniwersalne lub ze specjalizacją) to jedyny sposób na zapewnienie pełnego bezpieczeństwa użytkownikom takich miejsc.

Może Cię zainteresuje: Jaka zmywarka do przedszkola – jak dbać o naczynia używane przez dzieci?

Profesjonalna kuchnia gastronomiczna – kuchnia w restauracji – taniezmywanie.pl
Profesjonalna kuchnia nie może obyć się bez specjalistycznych urządzeń. Uniwersalna zmywarka gastronomiczna lub dedykowana do konkretnych typów naczyń i sprzętu zapewni bezpieczeństwo osób spożywających dania wychodzące z takiej kuchni.

Korzyści płynące z posiadania zmywarki gastronomicznej z funkcją wyparzania

Zmywarki gastronomiczne z funkcją wyparzania to nie tylko gwarancja bezpieczeństwa, ale również użytkowe korzyści dla profesjonalnych kuchni. Tego typu urządzenia są bardzo szybkie, dzięki czemu usprawniają pracę. Pojedynczy cykl zmywania w zależności od modelu i programu trwa od ok. 90 sekund do maksymalnie kilku minut. Nie mogą się z tym równać nawet szybkie cykle w zmywarkach domowych, które zajmują zwykle nie mniej niż pół godziny.

Mimo tak dużej wydajności profesjonalne zmywarki gastronomiczne nie zużywają jednak znacznych ilości prądu czy wody. Wręcz przeciwnie – są bardzo oszczędne. Niektóre z nich, np. wysokiej klasy zmywarki gastronomiczne Winterhalter, stosują również dodatkowe rozwiązania takie jak zintegrowany odzysk ciepła, który pozwala dodatkowo zmniejszyć ilość zużywanych zasobów. Dzięki uzdatnianiu wody zmniejsza się natomiast zapotrzebowanie na detergenty i wydłuża się trwałość intensywnie użytkowanych komponentów. Dzięki temu ich eksploatacja jest tańsza.

Każda zmywarka gastronomiczna z wyparzaczem jest też skonstruowana z myślą o długotrwałym użytkowaniu. Zastosowane materiały i technologie sprawiają, że jest przystosowana do dużego obciążenia pracą i uruchamiania cykli zmywania jeden po drugim. Dzięki temu na pewno nie zepsuje się ze względu na przeciążenie.

Dużym atutem jest również to, że profesjonalna zmywarka gastronomiczna może być idealnie dopasowana do potrzeb danej firmy. Tego typu urządzenia występują w wielu wariantach różniących się pojemnością, wydajnością, trybami pracy czy przeznaczeniem. Dostępne są między innymi warianty specjalistyczne – na przykład modele do szkła czy do garnków.

Zmywarka gastronomiczna z wyparzaczem – jak wybrać?

Dobrze dobrana zmywarka gastronomiczna z wyparzaczem będzie znacząco usprawniać pracę profesjonalnej kuchni. Czym się kierować przy jej wyborze? Najlepiej stawiać na sprzęt renomowanych marek wykorzystujący nowoczesne technologie – dzięki temu jego eksploatacja jest tańsza. Reszta to kwestia indywidualna – model powinien być dopasowany do zapotrzebowania danego miejsca w zakresie wydajności, rodzaju mytych naczyń, możliwości montażu itp.

Zajrzyj do naszego poradnika: Zmywarka gastronomiczna – czym kierować się przy wyborze?

Szukasz odpowiedniej zmywarki gastronomicznej z funkcją wyparzania do swojej kuchni? Sprawdź naszą ofertę! Zapraszamy również do kontaktu – nasi konsultanci pomogą Ci wybrać właściwy model.

Udostępnij artykuł
Tagi: , ,
Zobacz również:
Zmywarka kompaktowa GS630 wynajmij już od 556 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka podblatowa UC Series wynajmij już od 330 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka tunelowa PT Series wynajmij już od 739 PLN
sprawdź ofertę
Previous slide
Next slide