Szukaj
Close this search box.

Zmywarka gastronomiczna – czym kierować się przy wyborze?

Udostępnij artykuł
Sprzęt gastronomiczny – profesjonalna zmywarka – taniezmywanie.pl

Zmywarka to jedno z ważniejszych urządzeń w gastronomii. Odpowiednio dopasowana do potrzeb i wydajna pozwala zachować płynność pracy w profesjonalnej kuchni. Czym powinna się charakteryzować zmywarka gastronomiczna? Na jakie jej parametry zwracać uwagę? Dowiedz się, jak wybrać zmywarkę przemysłową.

Rodzaje zmywarek gastronomicznych – co wybrać?

W przeciwieństwie do zmywarek do użytku domowego, które różnią się w zasadzie tylko detalami, zmywarki gastronomiczne są bardzo zróżnicowane. Można je podzielić na typy między innymi pod względem budowy i zastosowania. Dostępne są modele uniwersalne, ale również ze specjalizacją, czyli przeznaczone do czyszczenia określonego rodzaju elementów. W pierwszej kolejności należy się więc zastanowić, co będziesz zmywać i wybrać urządzenie o odpowiednim przeznaczeniu. Można wyróżnić trzy główne rodzaje zmywarek, jeśli chodzi o podział ze względu na to kryterium:

  • zmywarki do naczyń to modele przeznaczone przede wszystkim do mycia talerzy i sztućców, często używane w restauracjach; czasami mogą mieć też specjalne programy do garnków (mocniejszy) lub szkła (delikatniejszy);
  • zmywarki do szkła to zazwyczaj niewielkie urządzenia idealne na przykład do montażu pod barem; zapewniają skuteczne i delikatne mycie szklanek, kieliszków, ale też porcelany, dlatego są stosowane przede wszystkim w pubach, barach i kawiarniach;
  • zmywarki do garnków mają dużą pojemność i dużą moc; są przeznaczone do czyszczenia mocno zabrudzonych naczyń wykorzystywanych do gotowania, w tym blach, tac i pojemników GN.

Jaką wybrać zmywarkę? W większości małych i średnich lokali sprawdzają się urządzenia uniwersalne z programami do naczyń, garnków i szkła. Urządzenia specjalistyczne są zwykle traktowane jako dodatkowe wyposażenie, potrzebne przede wszystkim w dużej gastronomii.

Jaką wybrać zmywarkę – pojemność i budowa

Zmywarki gastronomiczne różnią się też budową i pojemnością. To bardzo ważne cechy, które decydują o wydajności zmywania. Przed wyborem urządzenia należy w miarę możliwości dokładnie oszacować, ile naczyń w ciągu godziny powinno czyścić. Należy brać pod uwagę, że zmywarkę powinno się uruchamiać tylko wtedy, gdy jest całkowicie zapełniona, a jej kupowanie „na wyrost” może skutkować mało ekonomiczną eksploatacją. Z kolei za mały model będzie powodować problemy z płynnością dostarczania czystych naczyń. Należy brać również pod uwagę ilość dostępnego miejsca i wybrać model, który pozwoli na ergonomiczne użytkowanie.

Można wyróżnić trzy główne rodzaje zmywarek, jeśli chodzi o ich budowę. Warto się z nimi zapoznać, by już na wstępie ograniczyć poszukiwania do sprzętów, które spełniają wymagania w zakresie wielkości i wydajności. Do wyboru masz zmywarki przemysłowe:

  • kompaktowe (podblatowe) – zajmujące niewiele miejsca, idealne do większości małych lokali, często uniwersalne lub przeznaczone do szkła;
  • kapturowe – wydaje i wygodne w obsłudze, polecane przede wszystkim do dużych i średnich lokali; mogą się różnić pojemnością i zastosowaniem;
  • tunelowe – największe i najbardziej wydajne, przystosowane do pracy ciągłej, uniwersalne lub ze specjalizacją, odpowiednie do dużych i bardzo dużych lokali gastronomicznych oraz miejsc żywienia zbiorowego.

Zmywarki gastronomiczne kapturowe należą do najczęściej wybieranych i najbardziej wszechstronnych. W niektórych miejscach mieszczą się jednak wyłącznie zmywarki gastronomiczne podblatowe, a w innych potrzebna jest zdecydowanie większa wydajność, którą oferują wyłącznie model tunelowe.

Zmywarka przemysłowa tunelowa Winterhalter - taniezmywanie.pl
Model zmywarki musi być koniecznie dostosowany do potrzeb lokalu w zakresie wydajności. Najwięcej naczyń na godzinę zmywają urządzenia tunelowe przystosowane do ciągłej pracy – powyżej wariant kompaktowy z oferty Winterhalter.

Zmywarka przemysłowa – zwróć uwagę na koszty eksploatacji

Zmywarka przemysłowa to jeden z intensywniej eksploatowanych sprzętów w gastronomii. Przy wyborze właściwego modelu warto więc zwrócić uwagę nie tylko na jej możliwości, ale również na koszty związane z użytkowaniem. Nowoczesne zmywarki do gastronomii zazwyczaj wykorzystują systemy pozwalające oszczędzać zarówno energię elektryczną, jak i wodę. Warto dokładnie porównać te parametry – szczególnie gdy wahasz się pomiędzy dwoma podobnymi modelami. Nawet niewielkie różnice mogą oznaczać spore oszczędności w skali miesiąca.

Dobrze przyjrzeć się również temu, czy zmywarka restauracyjna, którą masz na oku, jest objęta opieką serwisową i czy części zamienne oraz serwis gwarancyjny i pogwarancyjny są łatwo dostępne. Warto też sprawdzić, jak kształtują się ich ceny – szczególnie jeśli planujesz korzystać z urządzenia przez lata. Dobrym pomysłem może być także sprawdzenie, ile kosztują rekomendowane przez producenta detergenty. Ich użytkowanie często jest bowiem warunkiem zachowania gwarancji, a koszty zakupu bywają bardzo zróżnicowane.

Może Cię również zainteresować: Wynajem zmywarek gastronomicznych

Zmywarka gastronomiczna – zakup czy wynajem?

Nie da się zaprzeczyć, że nowoczesne zmywarki gastronomiczne są drogie. Tego typu urządzenia mogą kosztować nawet ponad 100 tys. zł. Tak dużej inwestycji można jednak uniknąć, decydując się na wynajem. To bardzo ciekawe rozwiązanie pozwalające pozyskać odpowiednio dopasowany sprzęt, nawet w klasie premium, już za kilkaset złotych miesięcznie. Wynajem zmywarek przemysłowych jest wygodny i ułatwia planowanie kosztów prowadzenia biznesu, ponieważ wiąże się jedynie ze stałą opłatą miesięczną i zawiera w cenie usługi serwisowe oraz pomoc techniczną.

Jesteś zainteresowany? Zapraszamy do kontaktu! Chętnie odpowiemy na każde pytanie!

Udostępnij artykuł
Tagi: ,
Zobacz również:
Zmywarka kompaktowa GS630 wynajmij już od 556 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka podblatowa UC Series wynajmij już od 330 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka tunelowa PT Series wynajmij już od 739 PLN
sprawdź ofertę
Previous slide
Next slide