Szukaj
Close this search box.

Ile kosztuje zmywarka gastronomiczna i od czego zależy jej cena?

Udostępnij artykuł
Zmywarka gastronomiczna kapturowa podczas załadunku - taniezmywanie.pl

Zmywarka gastronomiczna to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia profesjonalnej kuchni. Dlatego warto poświęcić czas na odpowiedni dobór urządzenia. To również niemała inwestycja, jednak warto się upewnić, że wybierasz urządzenie, które jest dopasowane do Twoich potrzeb. Sprawdź, ile kosztuje zmywarka gastronomiczna, od czego zależy jej cena i jak zaoszczędzić, nie idąc na kompromisy.

Potrzebna zmywarka gastronomiczna klasy premium w super cenie? Zajrzyj do naszego sklepu internetowego po używaną maszynę albo skorzystaj z przekorzystnej opcji wynajmu zmywarki!

Dobór zmywarki – cena nie jest najważniejsza!

Dobrze dobrana zmywarka przemysłowa to jeden z ważniejszych czynników wspomagających sprawną i skuteczną pracę profesjonalnej kuchni. To dzięki niej pracownicy nie muszą się martwić długim oczekiwaniem na czyste naczynia ani sprawdzaniem, czy na pewno zostały w całości domyte. Tego typu urządzenia mają wysoką moc i wydajność, dzięki czemu są w stanie wyczyścić cały kosz naczyń w maksymalnie kilka minut. Ponadto większość współcześnie dostępnych modeli to urządzenia z funkcją wyparzania, z automatycznym dozownikiem płynu myjącego i nabłyszczającego, dzięki nim naczynia trafiają ponownie do gości nie tylko idealnie czyste, ale również zdezynfekowane. Nic więc dziwnego, że ceny zmywarek przemysłowych znacząco odbiegają od tych do użytku domowego, jakie można zobaczyć w ofercie sklepów z AGD. Jest to jednak sprzęt, na którym nie warto oszczędzać.

Przemysłowa zmywarka tunelowa podczas pracy - taniezmywanie.pl
Warto wiedzieć, że kupując zmywarkę przemysłową, nabywamy urządzenie, w którym co do zasady jest obecna funkcja wyparzania. W tym kontekście funkcjonujące w powszechnym użyciu określenie „zmywarko-wyparzarka gastronomiczna” jest niepoprawne, ponieważ każda zmywarka przeznaczona do użytku w gastronomii jest jedocześnie wyparzarką do naczyń. Po prostu nie stosuje się osobnych urządzeń do mycia i wyparzania.

Dobrze dobrana zmywarka gastronomiczna to płynny proces wydawania posiłków i ułatwienie pracy w kuchni oraz na zapleczu. Urządzenie o parametrach, wielkości i szybkości działania dostosowanych do potrzeb danego lokalu to niezastąpiona pomoc w codziennej pracy. To również pewność, że jakość obsługi klienta stoi na wysokim poziomie, a goście są bezpieczni, spożywając posiłki z użyciem dokładnie umytych i wysterylizowanych talerzy, sztućców, szkła czy porcelany.

Może Cię również zainteresować: Jak dbać o zmywarkę przemysłową i przedłużyć jej żywotność?

Zmywarki gastronomiczne – na jakie koszty się przygotować?

Ile kosztuje zmywarka gastronomiczna? Odpowiedź na to pytanie jest złożona, choć jedno jest pewne – trzeba na nią wydać więcej niż na urządzenie domowe. Ceny zmywarek zależą jednak od kilku czynników – między innymi od ich typu, przeznaczenia czy pojemności, a także dodatkowych funkcji. Można je podzielić na kilka grup, które charakteryzują się określonymi „widełkami” cenowymi. Ogólnie rzecz biorąc, ceny zmywarek do naczyń o przeznaczeniu profesjonalnym kształtują się na poziomie od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Co warto wiedzieć na ten temat?

Zmywarki podblatowe – cena

Do najtańszych należą zmywarki do szkła. Są to urządzenia zwykle niewielkie, podblatowe. Często stosuje się je w pubach lub montuje pod restauracyjnym barem. Idealnie nadają się do szybkiego mycia szklanek, kieliszków lub np. filiżanek. Ich ceny zaczynają się już od ok. 4 tys. zł, ale sięgają nawet 20 tys.

Zmywarki uniwersalne – cena

Zmywarki do naczyń nazywane uniwersalnymi również należą do tańszych. W zależności między innymi od pojemności, mocy czy możliwości mogą kosztować od mniej więcej 5 do ponad 20 tys. zł.

Zmywarki kapturowe – cena

Zmywarki kapturowe, które charakteryzują się wygodą użytkowania, szybkością działania i raczej uniwersalnym zastosowaniem, są świetnym wyborem do średnich i dużych lokali. Ich ceny rozpoczynają się od poziomu ok. 7-8 tys. zł, a kończą nawet na ponad 70 tys. Wiele zależy od ich pojemności, wydajności oraz dodatkowych akcesoriów i funkcji.

Zmywarki do garnków – cena

Zmywarki przeznaczone do mycia garnków, które nadają się także do czyszczenia mocno zabrudzonych tac gastronomicznych i innych podobnych elementów, są zdecydowanie droższe. Trudno znaleźć godny uwagi model, który kosztowałby mniej niż 10 tys. zł. Najbardziej pojemne i wydajne modele mogą natomiast kosztować nawet ponad 80 tys. zł.

Zmywarki tunelowe – cena

Zmywarki tunelowe są przeznaczone do pracy ciągłej, a tym samym przeznaczone dla najbardziej wymagających użytkowników. Charakteryzują się największymi gabarytami i najwyższymi cenami. Sprawdzają się między innymi w punktach zbiorowego żywienia, które każdego dnia wydają naprawdę dużo posiłków. Najtańsze mogą kosztować niecałe 40 tys. zł, ale za najdroższe trzeba zapłacić nawet ponad 250 tys. zł.

Należy również brać pod uwagę, że dodatkowe akcesoria i nowoczesne systemy (np. zmiękczacze wody, kosze, systemy odzysku ciepła itp.), w które są wyposażone najlepsze urządzenia na rynku, będą generować dalsze koszty. Ponadto do ceny zakupu należy doliczyć koszt podłączenia zmywarki.

Ceny zmywarek są bardzo zróżnicowane, ale modele tunelowe należą do najdroższych. Są to duże i bardzo wydajne konstrukcje przystosowane do pracy ciągłej w najbardziej wymagających środowiskach.

Warto brać pod uwagę również koszty eksploatacyjne związane z:

  • zużyciem wody i prądu przez dany model,
  • cenami rekomendowanych detergentów,
  • serwisem, konserwacją, naprawą.

Potrafią one bowiem być bardzo zróżnicowane!

Sprawdź też: Jak podłączyć zmywarkę? Czego unikać przy montażu zmywarki?

Zmywarka gastronomiczna – cena zakupu a wynajem

Inwestycja w zakup zmywarki może jednak nie zawsze być zasadna. Pochłania to bardzo dużo środków pieniężnych (nawet kilkaset tysięcy złotych!), które mogłyby być spożytkowane w inny sposób i przyczynić się do rozwoju biznesu. Ciekawą alternatywą jest jednak wynajem, który wiąże się jedynie z dość niskim, stałym, przewidywalnym kosztem miesięcznym oraz wieloma korzyściami. Wynajem to między innymi:

  • możliwość wyboru wysokiej jakości zmywarki gastronomicznej idealnie dopasowanej do potrzeb,
  • łatwość rozbudowy wykorzystywanego wyposażenia o kolejne maszyny,
  • stały miesięczny koszt ułatwiający planowanie budżetu,
  • cena podłączenia zmywarki wliczona w cenę usługi wynajmu,
  • brak dodatkowych kosztów związanych z serwisem czy naprawą,
  • możliwość korzystania z szybkiego wsparcia technicznego i urządzenia zastępczego w razie poważnej awarii,
  • możliwość korzystania z dostawy niezbędnych detergentów, wszystkich potrzebnych akcesoriów itp.

Wynajem można korzystać jako stałe rozwiązanie albo też okazję do przetestowania konkretnego modelu urządzenia przed jego zakupem. Jest to szczególnie istotne wtedy, gdy ceny zmywarek, które masz na oku, są bardzo wysokie.Jak działa wynajem? Czy jest to odpowiednie rozwiązanie dla Twojego biznesu? Sprawdź naszą ofertę i dowiedz się więcej o tej metodzie.

Udostępnij artykuł
Tagi: ,
Zobacz również:
Zmywarka kompaktowa GS630 wynajmij już od 556 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka podblatowa UC Series wynajmij już od 330 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka tunelowa PT Series wynajmij już od 739 PLN
sprawdź ofertę
Previous slide
Next slide