Zmywarka kapturowa – sposób na idealną czystość w restauracji

Udostępnij artykuł
Zmywarka kapturowa gastronomiczna – taniezmywanie.pl

Naczynia w restauracji muszą być myte bardzo dokładnie, a jednocześnie szybko trafiać do kolejnych gości. Niezwykle ważna jest również higiena. Ze wszystkim tym znakomicie radzi sobie zmywarka kapturowa. Jest to najczęściej wybierany typ urządzenia w średnich i dużych lokalach gastronomicznych. Dowiedz się dlaczego!

Czym charakteryzuje się zmywarka kapturowa?

Zmywarki używane w gastronomii różnią się znacząco od tych stosowanych w domach. Niektóre mogą jednak rozmiarami czy wyglądem przypominać te domowe. Na pewno nie dotyczy to jednak zmywarek kapturowych, które łatwo rozpoznać dzięki charakterystycznej budowie. Są one zamykane od góry – stąd ich nazwa. Charakteryzują się pojemną komorą, do której zwykle można zmieścić nawet duże naczynia, tace czy pojemniki gastronomiczne.

Zmywarki kapturowe – idealne do gastronomii

Zmywarka kapturowa jest wykonana ze stali nierdzewnej odpornej na korozję, trwałej i higienicznej. Jest to typowe urządzenie gastronomiczne przystosowane do intensywnego użytkowania. Dzięki temu można z powodzeniem realizować cykle zmywania jeden po drugim. Czas trwania jednego cyklu jest natomiast bardzo krótki – zwykle od 90 sekund do kilku minut. W ciągu godziny zmywarka kapturowa może więc umyć nawet kilka tysięcy talerzy! Jednocześnie tego typu urządzenia są bardzo oszczędne. Dzięki starannie opracowanym systemom zużywają niewiele wody i energii. Dlatego są praktycznie niezastąpione!

W gastronomii niezwykle ważna jest higiena. Dlatego naczynia muszą być nie tylko dokładnie umyte, ale również wysterylizowane. Zmywarki kapturowe realizują obie te procedury jednocześnie, ponieważ mycie odbywa się w wysokiej temperaturze (zwykle od 70 do nawet ponad 90 stopni Celsjusza). Istotne jest również to, że są bardzo proste w obsłudze. Zwykle mają nie więcej niż kilka programów. Wystarczy zapełnić kosz i włączyć urządzenie, a naczynia myją się same.

Ponadto pracownicy nie muszą martwić się o uzupełnianie środków chemicznych do zmywania, ponieważ są one dozowane automatycznie zgodnie z konfiguracją. Przestronna komora i łatwy dostęp do jej wnętrza dodatkowo ułatwiają użytkowanie i sprawiają, że zmywarki kapturowe są tak popularne w profesjonalnych kuchniach.

Zmywarki kapturowe Winterhalter w różnych rozmiarach – taniezmywanie.pl
Zmywarki kapturowe są dostępne w różnych rozmiarach i pojemnościach. Dzięki temu można z łatwością dopasować je pod względem wydajności do potrzeb lokalu.

Zmywarka gastronomiczna kapturowa – odpowiednia do każdego typu naczyń

Zmywarka gastronomiczna kapturowa może być z łatwością dopasowana do potrzeb konkretnego lokalu gastronomicznego. Tego typu urządzenia występują w wielu wariantach. Różnią się zarówno wymiarami oraz pojemnością, jak i przeznaczeniem. Na rynku można znaleźć zmywarki kapturowe:

  • uniwersalne – do mycia różnych rodzajów naczyń, mające kilka programów o różnej intensywności;
  • do naczyń – przede wszystkim do mycia talerzy i tym podobnych elementów, zazwyczaj również z koszykiem na sztućce;
  • do garnków – do najsilniej zabrudzonych i największych elementów takich jak garnki, patelnie, pojemniki i tace gastronomiczne;
  • do szkła – do delikatnego mycia szklanek, kieliszków lub porcelany.

W mniejszych lokalach zwykle najlepiej sprawdzają się zmywarki kapturowe o uniwersalnym zastosowaniu. Dzięki różnym programom można w nich skutecznie myć każdy typ naczyń i wyposażenia kuchennego. Możliwe jest też mieszanie różnych elementów w komorze i stosowanie uniwersalnego programu. W większych lub bardziej wyspecjalizowanych lokalach częściej stosuje się zmywarki kapturowe o specyficznym zastosowaniu. Pozwala to bowiem na optymalizację procesu zmywania i maksymalizację wydajności.

Czytaj również: Zmywarka gastronomiczna – czym kierować się przy wyborze?

Zmywarka kapturowa – czy warto?

Zmywarki kapturowe to sprawdzone i cenione urządzenia gastronomiczne. Dlatego na pewno opłaca się postawić na nie w restauracji. Mogą się nie sprawdzić jedynie w bardzo małym lokalu lub też w kuchni, która potrzebuje najwyższej wydajności. Warto jednak poświęcić trochę czasu na wybór właściwego urządzenia.

Jak już wspomniano, zmywarki kapturowe gastronomiczne są zróżnicowane pod względem możliwości i funkcji. Dobrym pomysłem może być skonsultowanie się z fachowcem, który pomoże wybrać idealny wariant. Warto też zwracać uwagę na markę. Sprzęt renomowanego producenta to mniejsze ryzyko awarii, a zwykle także bardziej zaawansowana technologia i łatwiejszy dostęp do serwisu czy części zamiennych.

Wynajmij zmywarkę kapturową przez taniezmywanie.pl

Potrzebujesz zmywarki kapturowej do swojego lokalu, ale nie chcesz pakować się w kredyty? Boisz się kosztów serwisu, naprawy? Postaw na pewny i wygodny wynajem. Nasza oferta jest prosta, przystępna i bardzo korzystna. Obejmuje:

  • fachowe doradztwo przy wyborze idealnej zmywarki kapturowej do naczyń lub innego sprzętu dopasowanego do potrzeb Twojego lokalu,
  • profesjonalny montaż i konfigurację urządzenia w Twoim lokalu,
  • gwarancję i serwis przez cały okres najmu.

Dodatkowo otrzymasz preferencyjne warunki, jeśli po zakończeniu umowy zechcesz wykupić urządzenie! Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź naszą ofertę.

Udostępnij artykuł
Zobacz również: