Szukaj
Close this search box.

Zmywarka kapturowa – sposób na idealną czystość w restauracji

Udostępnij artykuł
Zmywarka kapturowa gastronomiczna – taniezmywanie.pl

Naczynia w restauracji muszą być myte bardzo dokładnie, a jednocześnie szybko trafiać do kolejnych gości. Niezwykle ważna jest również higiena. Ze wszystkim tym znakomicie radzi sobie zmywarka kapturowa. Jest to najczęściej wybierany typ urządzenia w średnich i dużych lokalach gastronomicznych. Dowiedz się dlaczego!

Czym charakteryzuje się zmywarka kapturowa?

Zmywarki używane w gastronomii różnią się znacząco od tych stosowanych w domach. Niektóre mogą jednak rozmiarami czy wyglądem przypominać te domowe. Na pewno nie dotyczy to jednak zmywarek kapturowych, które łatwo rozpoznać dzięki charakterystycznej budowie. Są one zamykane od góry – stąd ich nazwa. Charakteryzują się pojemną komorą, do której zwykle można zmieścić nawet duże naczynia, tace czy pojemniki gastronomiczne.

Zmywarki kapturowe – idealne do gastronomii

Zmywarka kapturowa jest wykonana ze stali nierdzewnej odpornej na korozję, trwałej i higienicznej. Jest to typowe urządzenie gastronomiczne przystosowane do intensywnego użytkowania. Dzięki temu można z powodzeniem realizować cykle zmywania jeden po drugim. Czas trwania jednego cyklu jest natomiast bardzo krótki – zwykle od 90 sekund do kilku minut. W ciągu godziny zmywarka kapturowa może więc umyć nawet kilka tysięcy talerzy! Jednocześnie tego typu urządzenia są bardzo oszczędne. Dzięki starannie opracowanym systemom zużywają niewiele wody i energii. Dlatego są praktycznie niezastąpione!

W gastronomii niezwykle ważna jest higiena. Dlatego naczynia muszą być nie tylko dokładnie umyte, ale również wysterylizowane. Zmywarki kapturowe realizują obie te procedury jednocześnie, ponieważ mycie odbywa się w wysokiej temperaturze (zwykle od 70 do nawet ponad 90 stopni Celsjusza). Istotne jest również to, że są bardzo proste w obsłudze. Zwykle mają nie więcej niż kilka programów. Wystarczy zapełnić kosz i włączyć urządzenie, a naczynia myją się same.

Ponadto pracownicy nie muszą martwić się o uzupełnianie środków chemicznych do zmywania, ponieważ są one dozowane automatycznie zgodnie z konfiguracją. Przestronna komora i łatwy dostęp do jej wnętrza dodatkowo ułatwiają użytkowanie i sprawiają, że zmywarki kapturowe są tak popularne w profesjonalnych kuchniach.

Zmywarki kapturowe Winterhalter w różnych rozmiarach – taniezmywanie.pl
Zmywarki kapturowe są dostępne w różnych rozmiarach i pojemnościach. Dzięki temu można z łatwością dopasować je pod względem wydajności do potrzeb lokalu.

Zmywarka gastronomiczna kapturowa – odpowiednia do każdego typu naczyń

Zmywarka gastronomiczna kapturowa może być z łatwością dopasowana do potrzeb konkretnego lokalu gastronomicznego. Tego typu urządzenia występują w wielu wariantach. Różnią się zarówno wymiarami oraz pojemnością, jak i przeznaczeniem. Na rynku można znaleźć zmywarki kapturowe:

  • uniwersalne – do mycia różnych rodzajów naczyń, mające kilka programów o różnej intensywności;
  • do naczyń – przede wszystkim do mycia talerzy i tym podobnych elementów, zazwyczaj również z koszykiem na sztućce;
  • do garnków – do najsilniej zabrudzonych i największych elementów takich jak garnki, patelnie, pojemniki i tace gastronomiczne;
  • do szkła – do delikatnego mycia szklanek, kieliszków lub porcelany.

W mniejszych lokalach zwykle najlepiej sprawdzają się zmywarki kapturowe o uniwersalnym zastosowaniu. Dzięki różnym programom można w nich skutecznie myć każdy typ naczyń i wyposażenia kuchennego. Możliwe jest też mieszanie różnych elementów w komorze i stosowanie uniwersalnego programu. W większych lub bardziej wyspecjalizowanych lokalach częściej stosuje się zmywarki kapturowe o specyficznym zastosowaniu. Pozwala to bowiem na optymalizację procesu zmywania i maksymalizację wydajności.

Czytaj również: Zmywarka gastronomiczna – czym kierować się przy wyborze?

Zmywarka kapturowa – czy warto?

Zmywarki kapturowe to sprawdzone i cenione urządzenia gastronomiczne. Dlatego na pewno opłaca się postawić na nie w restauracji. Mogą się nie sprawdzić jedynie w bardzo małym lokalu lub też w kuchni, która potrzebuje najwyższej wydajności. Warto jednak poświęcić trochę czasu na wybór właściwego urządzenia.

Jak już wspomniano, zmywarki kapturowe gastronomiczne są zróżnicowane pod względem możliwości i funkcji. Dobrym pomysłem może być skonsultowanie się z fachowcem, który pomoże wybrać idealny wariant. Warto też zwracać uwagę na markę. Sprzęt renomowanego producenta to mniejsze ryzyko awarii, a zwykle także bardziej zaawansowana technologia i łatwiejszy dostęp do serwisu czy części zamiennych.

Wynajmij zmywarkę kapturową przez taniezmywanie.pl

Potrzebujesz zmywarki kapturowej do swojego lokalu, ale nie chcesz pakować się w kredyty? Boisz się kosztów serwisu, naprawy? Postaw na pewny i wygodny wynajem. Nasza oferta jest prosta, przystępna i bardzo korzystna. Obejmuje:

  • fachowe doradztwo przy wyborze idealnej zmywarki kapturowej do naczyń lub innego sprzętu dopasowanego do potrzeb Twojego lokalu,
  • profesjonalny montaż i konfigurację urządzenia w Twoim lokalu,
  • gwarancję i serwis przez cały okres najmu.

Dodatkowo otrzymasz preferencyjne warunki, jeśli po zakończeniu umowy zechcesz wykupić urządzenie! Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź naszą ofertę.

Udostępnij artykuł
Tagi: , , ,
Zobacz również:
Zmywarka kompaktowa GS630 wynajmij już od 556 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka podblatowa UC Series wynajmij już od 330 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka tunelowa PT Series wynajmij już od 739 PLN
sprawdź ofertę
Previous slide
Next slide