Trudno wyobrazić sobie sprawną pracę profesjonalnej kuchni bez odpowiedniego sprzętu umożliwiającego szybkie i skuteczne zmywanie. Warto również wiedzieć, że płyny do zmywarek gastronomicznych są w zasadzie niemal tak ważne jak same urządzenia. Tylko odpowiedni dobór chemii gastronomicznej pozwoli na uzyskanie optymalnych rezultatów zmywania przy minimalnych kosztach. Dowiedz się więcej o znaczeniu chemii do zmywarek i jej doborze.
Chemia do zmywarek gastronomicznych – co to?
Czym tak dokładnie jest chemia do zmywarek gastronomicznych? Sprawa jest bardziej skomplikowana niż w przypadku zmywarki domowej. W większości domostw używa się wygodnych tabletek lub kapsułek, które zawierają wszystkie potrzebne środki i są tak zaprojektowane, aby uwalniać je w odpowiednim momencie. Tego typu preparaty nie znajdują jednak zastosowania w gastronomii.
Profesjonalne zmywarki mają wbudowane systemy dozowania, które dbają o odpowiednią podaż każdego z preparatów w zależności od stosowanego programu zmywania. Te preparaty to:
- płyn do zmywarki gastronomicznej (detergent), który odpowiada za usuwanie z naczyń resztek jedzenia, tłuszczu i plam – zwykle jest to wysoce skoncentrowany środek zawierający substancje umożliwiające ich oddzielenie od czyszczonych powierzchni;
- nabłyszczacz do zmywarek gastronomicznych, który ułatwia skuteczne odprowadzanie wody z czyszczonych powierzchni, dzięki czemu nie powstają na nich zacieki, plamy i osady z kamienia – tego typu środki działają poprzez zmniejszanie napięcia powierzchniowego wody i pozwalają uzyskać efekt lśniącego szkła czy sztućców bez konieczności polerowania;
- specjalna sól do zmywarek, która odpowiada przede wszystkim za niwelowanie twardości wody – pomaga redukować ilość soli mineralnych rozpuszczonych w wodzie z kranu, a tym samym zwiększać skuteczność detergentów i chronić zarówno zmywarkę, jak i naczynia przed kamiennym osadem.
Chemia gastronomiczna do zmywarek musi obejmować wszystkie trzy produkty. Tylko wówczas zmywanie jest odpowiednio skuteczne. Ponadto w każdej kuchni powinny się znaleźć profesjonalne środki czystości dla gastronomii umożliwiające bezpieczne czyszczenie i dezynfekcję wnętrza zmywarki.
Chemia do zmywarek gastronomicznych – co to?
Czym tak dokładnie jest chemia do zmywarek gastronomicznych? Sprawa jest bardziej skomplikowana niż w przypadku zmywarki domowej. W większości domostw używa się wygodnych tabletek lub kapsułek, które zawierają wszystkie potrzebne środki i są tak zaprojektowane, aby uwalniać je w odpowiednim momencie. Tego typu preparaty nie znajdują jednak zastosowania w gastronomii.
Profesjonalne zmywarki mają wbudowane systemy dozowania, które dbają o odpowiednią podaż każdego z preparatów w zależności od stosowanego programu zmywania. Te preparaty to:
- płyn do zmywarki gastronomicznej (detergent), który odpowiada za usuwanie z naczyń resztek jedzenia, tłuszczu i plam – zwykle jest to wysoce skoncentrowany środek zawierający substancje umożliwiające ich oddzielenie od czyszczonych powierzchni;
- nabłyszczacz do zmywarek gastronomicznych, który ułatwia skuteczne odprowadzanie wody z czyszczonych powierzchni, dzięki czemu nie powstają na nich zacieki, plamy i osady z kamienia – tego typu środki działają poprzez zmniejszanie napięcia powierzchniowego wody i pozwalają uzyskać efekt lśniącego szkła czy sztućców bez konieczności polerowania;
- specjalna sól do zmywarek, która odpowiada przede wszystkim za niwelowanie twardości wody – pomaga redukować ilość soli mineralnych rozpuszczonych w wodzie z kranu, a tym samym zwiększać skuteczność detergentów i chronić zarówno zmywarkę, jak i naczynia przed kamiennym osadem.
Chemia gastronomiczna do zmywarek musi obejmować wszystkie trzy produkty. Tylko wówczas zmywanie jest odpowiednio skuteczne. Ponadto w każdej kuchni powinny się znaleźć profesjonalne środki czystości dla gastronomii umożliwiające bezpieczne czyszczenie i dezynfekcję wnętrza zmywarki.
Płyny do zmywarek przemysłowych – czym różnią się od tych do zmywarek domowych?
Zmywarki przemysłowe i zmywarki domowe różnią się parametrami pracy. Profesjonalne urządzenia działają intensywniej, dzięki czemu są znacznie szybsze. Zwykle wykorzystują wysokie ciśnienie wody, a jednocześnie metody pozwalające na zmniejszenie jej zużycia. Dzięki temu można uzyskać nieskazitelnie czyste naczynia przy niewielkich kosztach poboru wody.
Ponadto zdecydowanie wyższa jest temperatura pracy – pozwala to na szybsze odrywanie zabrudzeń od powierzchni, a także jednoczesną dezynfekcję naczyń. Dlatego też płyn do zmywarki gastronomicznej musi być inny niż ten stosowany w zmywarce domowej.
W profesjonalnym środowisku znaczenie mają przede wszystkim:
- maksymalna skuteczność,
- szybkość działania,
- wydajność i oszczędność stosowania.
Dlatego też środki są silnie skoncentrowane. Płyny do zmywarek gastronomicznych mogą być ponadto dostosowane do typu zabrudzeń czy czyszczonych naczyń. Tymczasem środki stosowane w domach są uniwersalne. Są one oczywiście zupełnie wystarczające do standardowych zastosowań, ale wymagania w gastronomii są wyższe.
Może Cię również zainteresować: Zmywarka gastronomiczna – czym kierować się przy wyborze?
Chemia gastronomiczna do zmywarek – kluczowe jest dostosowanie do urządzenia
Chemia gastronomiczna do zmywarek zwykle jest też dostosowana do konkretnego typu urządzenia. Ma ona bowiem za zadanie idealnie współgrać ze sposobem jego pracy. Zmywarki przemysłowe różnią się pod względem budowy, stosowanych technologii i trybów zmywania. Dlatego też płyn do zmywarki gastronomicznej jednej marki może nie sprawdzać się tak samo, gdy użyje się go w sprzęcie innego producenta. Z tego powodu w instrukcji każdego urządzenia można znaleźć listę rekomendowanych środków. Warto jej przestrzegać – zwykle każde odstępstwo może negatywnie wpłynąć na rezultaty zmywania czy koszty eksploatacji sprzętu. W wielu przypadkach stosowanie rekomendowanych środków do zmywarek gastronomicznych jest też warunkiem zachowania gwarancji.
Sprawdź też: Jak dbać o zmywarkę przemysłową i przedłużyć jej żywotność?
Płyny do zmywarek gastronomicznych i ich prawidłowy wybór – podsumowanie
Podsumowując, właściwe płyny do zmywarek gastronomicznych zapewniają:
- optymalne rezultaty zmywania,
- redukcję kosztów eksploatacyjnych,
- ochronę zmywarki przed uszkodzeniami.
Trzeba wybierać chemię, kierując się nie tylko jej jakością, ale również dopasowaniem do konkretnego urządzenia. Powinno się zawsze używać płynów myjących i nabłyszczających oraz soli rekomendowanych przez producenta sprzętu. Ważne jest też odpowiednie dozowanie środków w ilościach ustawionych podczas montażu zmywarki w lokalu i dopasowanych do potrzeb różnych programów oraz indywidualnych parametrów wody.
Szukasz sposobu na tanie i skuteczne zmywanie w lokalu gastronomicznym lub innej profesjonalnej kuchni? Sprawdź naszą ofertę.