Szukaj
Close this search box.

Mała gastronomia – koszty, wymogi sanepidu, jak zarządzać?

Udostępnij artykuł
Mała gastronomia – taniezmywanie.pl

Prowadzenie skromnej działalności gastronomicznej to dla wielu spełnienie marzeń. Nie można jednak zapominać, że mała gastronomia pod wieloma względami jest równie wymagająca, co duża restauracja. Sprawdź, jak założyć tego typu biznes, jakie są koszty małej gastronomii, jak nią zarządzać i jak sprostać wymaganiom sanepidu. Przedstawiamy wszystkie najważniejsze zagadnienia w pigułce!

Mała gastronomia – co to jest?

Mała gastronomia to zwykle dobry sposób na wejście do branży. Pod tym pojęciem rozumie się działalność gastronomiczną prowadzoną na niewielką skalę, która serwuje proste dania przygotowywane najczęściej z półproduktów lub jedynie odgrzewane przed podaniem. Są one zwykle przeznaczone do zabrania ze sobą na wynos lub zjedzenia na ulicy. Do małej gastronomii zalicza się więc tzw. bary szybkiej obsługi, wszelkiego rodzaju budki i food trucki

W ramach tego typu działalności można sprzedawać np. burgery, kanapki, kebab, naleśniki, zapiekanki, hot-dogi, różnego rodzaju dania azjatyckie, zupy, ale też lody, pączki, smoothie, świeżo wyciskane soki i znacznie więcej. Menu w lokalu zaliczanym do małej gastronomii zwykle jest jednak krótkie ze względu na ograniczone możliwości produkcji i przechowywania w lokalu. Zanim jednak rozpoczniesz działalność, powinieneś dowiedzieć się, jakie są wymogi sanepidu wobec małej gastronomii oraz poznać koszty takiego biznesu.

Mała gastronomia – obsługa w budce z jedzeniem na wynos – taniezmywanie.pl
Mała gastronomia to m.in. popularne w ostatnich latach food trucki, ale też niewielkie bary i budki sprzedające zazwyczaj proste, szybkie w przygotwaniu dania.

Mała gastronomia – koszty

Inwestycja w małą gastronomię stanowi zdecydowanie mniejsze ryzyko niż otwarcie dużej restauracji, jednak nadal trzeba w tym przypadku liczyć się z koniecznością podjęcia sporej inwestycji. Dokładne koszty małej gastronomii to kwestia indywidualna, ale na pewno trzeba w nich uwzględnić budżet potrzebny na:

  • rejestrację firmy i uzyskanie wszelkich pozwoleń,
  • kupno lub wynajem lokalu albo pojazdu (w przypadku food trucka),
  • przystosowanie lokalu lub pojazdu do działalności gastronomicznej,
  • zakup profesjonalnego wyposażenia,
  • promocję firmy (marketing),
  • zatrudnienie personelu.

Ogólnie rzecz biorąc, koszty małej gastronomii na start to wydatek rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych, choć potrzebna kwota może być nawet sześciocyfrowa. 

Warto zawczasu zastanowić się także nad kosztami eksploatacyjnymi, aby nie „zjadły” one zbyt dużej części przychodów. Na szczęście w większości przypadków właściciele małej gastronomii nie muszą się zmagać z wysokimi opłatami czynszowymi charakterystycznymi dla lokali w centrach dużych miast. Z całą pewnością należy jednak wziąć pod uwagę rosnące koszty energii i wody oraz postarać się je ograniczyć – np. poprzez wybór energooszczędnych urządzeń do wyposażenia lokalu. Dobrym pomysłem jest wynajem lub leasing droższych elementów wyposażenia zamiast zakupu. Pozwala to zmniejszyć kwotę potrzebną na wstępną inwestycję, a jednocześnie zapewnia przewidywalność comiesięcznych kosztów.

Sprawdź także: Wyposażenie kuchni gastronomicznej – te urządzenia musisz mieć w swoim lokalu! oraz: Zmywarka gastronomiczna – czym kierować się przy wyborze?

Mała gastronomia – wymogi sanepidu

Każdy biznes gastronomiczny podlega ścisłym wymogom sanitarno-epidemiologicznym. Bezpieczeństwo gości jest bowiem najważniejsze – dotyczy to również miejsc takich jak mała gastronomia. Wymogi sanepidu dla lokali tworzą dość długą listę, a najważniejsze z nich obejmują:

  • konieczność zapewnienia dostępu do wody zimnej i ciepłej (zdatnej do spożycia),
  • obecność czynnej umywalki do mycia rąk z niezbędnymi środkami higienicznymi,
  • wykonanie blatu roboczego z solidnego i zmywalnego materiału,
  • wykonanie powierzchni podłóg z antypoślizgowego materiału,
  • posiadanie zapasu środków do mycia i dezynfekcji przechowywanych w oznakowanych opakowaniach i osobnej szafce,
  • wyznaczenie miejsca na odzież i osobiste rzeczy pracowników oraz niezbędne środki ochrony indywidualnej,
  • profesjonalne wyposażenie w urządzenia przystosowane do obiektów gastronomicznych.

Ponadto stan lokalu czy food trucka nie może zagrażać zdrowiu i życiu osób przebywających wewnątrz i na zewnątrz. Żywność musi być natomiast przechowywana zgodnie z wymaganiami, w odpowiednich warunkach. Każdy lokal musi również być dostosowany do wymogów HACCP oraz przejść odbiór sanepidu. Mała gastronomia nie jest w tym przypadku wyjątkiem – jeśli warunki nie zostaną spełnione, punkt nie będzie dopuszczony do użytkowania.

Jak zarządzać małą gastronomią?

Aby mała gastronomia okazała się opłacalnym biznesem, na pewno trzeba się dobrze przygotować do jej prowadzenia. Niezbędny jest starannie sporządzony biznesplan z wyszczególnieniem wszelkich kosztów oraz prognozowanych przychodów. Aby upewnić się, że lokal z daną ofertą w danym miejscu ma sens, warto dokładnie przyjrzeć się rynkowi, ze szczególnym uwzględnieniem popytu oraz konkurencji.

Mimo niewielkich rozmiarów biznesu na pewno nie każdy lokal tego typu odniesie sukces. Konieczne są nie tylko kompetencje związane z przygotowywaniem potraw, ale również (a może przede wszystkim) z zarządzaniem. Należy pamiętać o zapewnieniu nie tylko wysokiej jakości produktów, ale również miłej i kompetentnej obsługi klienta. To dzięki temu goście będą chętnie wracać do Twojego punktu. 

Nie można zapominać o promocji – tzw. poczta pantoflowa bywa skuteczna, ale czasami możesz się nie doczekać, aż wieści o Twoim lokalu rozejdą się samoistnie. W dzisiejszych czasach podstawą w marketingu jest obecność w Internecie. W przypadku biznesów takich jak mała gastronomia świetnie mogą też sprawdzić się tradycyjne ulotki pozostawione w skrzynkach okolicznych mieszkańców czy też pobliskich zakładach pracy.

Szukasz wyposażenia do małej gastronomii lub innego lokalu? Skontaktuj się z nami i sprawdź, jak możemy pomóc!

Udostępnij artykuł
Tagi: , ,
Zobacz również: