Szukaj
Close this search box.

Wyposażenie zmywalni naczyń stołowych

Udostępnij artykuł
Zmywanie naczyń w restauracji – taniezmywanie.pl

W każdym zakładzie gastronomicznym musi znaleźć się oddzielne miejsce do mycia brudnych naczyń. W takich obiektach jest ich sporo każdego dnia, dlatego wyodrębnienie oddzielnej i funkcjonalnej przestrzeni służącej wyłącznie do celów higienicznych jest niezbędne. Ponadto należy zadbać o wyposażenie zmywalni w odpowiedni sprzęt i akcesoria. Czego nie może zabraknąć w takim miejscu? Sprawdź!

Zmywalnia gastronomiczna – organizacja pomieszczenia

Organizacja pracy w zmywalni naczyń stołowych jest niezwykle ważna. Ma to znaczenie nie tylko ze względu na szybkość i wygodę zmywania naczyń. Odpowiednie rozmieszczenie poszczególnych urządzeń jest również wymagane przepisami

Zgodnie z zaleceniami sanepidu droga, którą pokonują brudne naczynia do zlewu czy zmywarki, nie może przecinać się z tą, którą podawana jest czysta zastawa. Eliminuje to ryzyko rozprzestrzeniania się drobnoustrojów. Minimalizuje także możliwość pomyłki, czyli nieświadomego podania konsumentowi używanego naczynia. Zmywalnia naczyń stołowych w zakładzie gastronomicznym musi być więc urządzona w taki sposób, aby spełniała wymogi dotyczące higieny i bezpieczeństwa bakteriologicznego

Takie miejsce powinno sprzyjać szybkiej i wydajnej pracy. Niezbędne jest zainwestowanie w wyposażenie techniczne zakładu gastronomicznego, ale również zadbanie o to, by było ono rozmieszczone we właściwy sposób, czyli umożliwiało pracownikom swobodne i sprawne poruszanie się po zmywalni. 

Trzeba mieć na uwadze, że w momentach największego ruchu brudnych naczyń jest dużo. Jeśli zmywanie będzie odbywało się zbyt wolno, może się okazać, że konsumenci nie zostaną obsłużeni z powodu braku czystej zastawy.

Wyposażenie zmywalni naczyń stołowych – czego nie może zabraknąć

Nie każdy lokal gastronomiczny może sobie pozwolić na urządzenie przestronnego i funkcjonalnego pomieszczenie pełniącego wyłącznie funkcję zmywalni. Dlatego w małych barach i restauracjach najczęściej stawia się na absolutne minimum, czyli na dwukomorowy zlew i wyparzarkę do naczyń

Trzeba jednak pamiętać, że mimo deficytu wolnego miejsca zmywalnia gastronomiczna musi być urządzona zgodnie z wymogami sanepidu. W przeciwnym razie właściciel lokalu może narazić się na karę finansową lub nawet zamknięcie lokalu z powodu niespełniania wymogów higienicznych. 

Zmywalnia naczyń stołowych w zakładzie gastronomicznym sporej wielkości może zostać urządzona znacznie bardziej funkcjonalnie. W takich miejscach nie powinno zabraknąć:

  • dwukomorowego zlewozmywaka z dopływem ciepłej i zimnej wody, 
  • stołu do składowania brudnych naczyń,
  • stołu ociekowego, 
  • zmywarki gastronomicznej, 
  • wyparzarki gastronomicznej.

Aby zapewnić lepszą organizację pracy w zmywalni naczyń stołowych, warto zadbać również o miejsce do przechowywania chemii dla gastronomii i akcesoriów do mycia naczyń

Przeczytaj również: Akcesoria do zmywarki gastronomicznej – jak maksymalnie wykorzystać miejsce w zmywarce?

Wyposażenie zmywalni gastronomicznej – taniezmywanie.pl
Zmywalnia to niezwykle ważne miejsce w każdym lokalu gastronomicznym. Powinno być urządzone zgodnie z zasadami higieny, a także sprzyjać wygodnemu i szybkiemu myciu naczyń stołowych.

Zmywalnia naczyń gastronomicznych – wyposażenie dodatkowe

Wyposażenie zakładów gastronomicznych, które obsługują dużą liczbę konsumentów, często przewiduje również dodatkowe elementy. Nie są one wymagane, jednak znacząco poprawiają wydajność pracy.

Mowa między innymi o:

  • uzdatniaczach i filtrach do wody – zmiękczona woda skuteczniej rozpuszcza zanieczyszczenia, sprawia również, że gastronomiczne płyny do mycia naczyń lepiej się pienią i można ich stosować mniej,
  • specjalistycznych spryskiwaczach i bateriach zlewozmywakowych – umożliwiają wstępne namoczenie brudnych naczyń, aby łatwiej usuwać z nich zaschnięte resztki jedzenia,
  • urządzeniach do polerowania szkła – pozwalają szybko nadać naczyniom idealny połysk,
  • separatorach tłuszczu i skrobi – to ważne wyposażenie dużych zakładów gastronomicznych, w których powstaje wiele zanieczyszczeń nienadających się do bezpośredniego wylewania do kanalizacji,
  • młynkach do rozdrabniania, czyli urządzeniach montowanych w odpływie zlewu, które rozdrabniają resztki jedzenia i umożliwiają spłukiwanie ich do kanału.

Tak wyposażona zmywalnia gastronomiczna jest miejscem działającym funkcjonalnie, skutecznie i zgodnie z przepisami. Jest również wygodna dla pracowników i sprzyja dobrej organizacji pracy

Dowiedz się również: Jak podłączyć zmywarkę gastronomiczną? Czego unikać przy montażu zmywarki?

Środki do mycia naczyń dla gastronomii

Odpowiednie wyposażenie techniczne zakładu gastronomicznego to podstawa, jednak nie można zapominać o preparatach myjących, które będą stosowane w zmywalni. Zwykły płyn do mycia naczyń przeznaczony do użytku domowego to za mało. Najlepiej wyposażyć lokal w profesjonalne środki przeznaczone dla gastronomii

Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę, że w zmywalniach takich produktów zużywa się dużo. Dobrym rozwiązaniem jest więc zaopatrywanie się w takie preparaty w specjalistycznych sklepach. Można w nich kupić płyny do mycia naczyń w dużych opakowaniach – kilku- lub kilkunastolitrowych. 

Środki myjące dla gastronomii mają również specjalnie dobrany skład. Są skuteczne w rozpuszczaniu tłuszczu i skrobi, ponieważ to właśnie one stanowią główne składniki zabrudzeń. 

Niezbędne jest także wyposażenie zmywalni gastronomicznej w środki do zmywarek i wyparzarek. Pierwsze z nich powinny wykazywać się doskonałą wydajnością i skutecznością w usuwaniu tłustych osadów. Preparaty do wyparzarek muszą być z kolei bezpieczne dla konsumentów, a także odpowiednio nabłyszczać naczynia.

Szukasz profesjonalnych preparatów dla gastronomii? Sprawdź naszą ofertę.

Udostępnij artykuł
Tagi: , ,
Zobacz również:
Zmywarka kompaktowa GS630 wynajmij już od 556 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka podblatowa UC Series wynajmij już od 330 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka tunelowa PT Series wynajmij już od 739 PLN
sprawdź ofertę
Previous slide
Next slide