Mycie naczyń w zmywarce to codzienność w każdym dużym lokalu gastronomicznym. W takich miejscach korzystanie z profesjonalnych urządzeń myjących jest konieczne, aby zadbać o szybkość i wydajność mycia, a także o higieniczną czystość zastawy stołowej. Jednak nie wszystkie naczynia można czyścić w ten sposób. Sprawdź, czego nie wolno myć w zmywarce i dlaczego jest to niewskazane.
Mycie naczyń w gastronomii – jak się odbywa?
W lokalach gastronomicznych stosuje się dwie metody mycia naczyń – ręczną i przy użyciu zmywarki. Dwukomorowy zlewozmywak jest obowiązkowym wyposażeniem każdej zmywalni. Zakup urządzenia nie jest natomiast konieczny, jednak większość punktów gastronomicznych się na niego decyduje. Wszystko dlatego, że naczynia umyte w zmywarce wyglądają znacznie lepiej – są dokładnie oczyszczone, błyszczące i pozbawione zacieków z twardej wody.
Na korzyść urządzeń myjących przemawia także znacznie wyższa wydajność i szybkość mycia. W dużych restauracjach, na stołówkach czy w kuchniach hotelowych zmywarka jest więc koniecznością.
Przeczytaj także: Akcesoria do zmywarki gastronomicznej – jak maksymalnie wykorzystać miejsce w zmywarce?
Jakie zasady stosować podczas mycia ręcznego i automatycznego?
Ręczne mycie naczyń w gastronomii
Mycie naczyń w gastronomii tradycyjną metodą, czyli w zlewozmywaku, wciąż jest często praktykowane. Jest popularne przede wszystkim w małych lokalach, w których nie ma miejsca na ustawienie dużej profesjonalnej zmywarki.
Jednak nawet w dużych kuchniach niektóre naczynia myje się ręcznie. Nie wszystkie mogą być czyszczone w zmywarce, ponieważ mogłyby się uszkodzić. Jeśli wiesz, czego nie można wkładać do zmywarki, możesz zadbać o dobry stan wyposażenia kuchni gastronomicznej.
Podczas mycia naczyń w zlewozmywaku należy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości środek czyszczący, który poradzi sobie z tłustymi zabrudzeniami. Woda powinna być również odpowiednio ciepła, co ułatwi rozpuszczanie tłuszczu i skrobi.
Zachęcamy do sprawdzenia oferty: https://www.winterhalter.com/pl-pl/produkty/srodki-myjace-i-nablyszczacze/
Mycie naczyń w zmywarce
Zmywarka pozwala zaoszczędzić duże ilości wody i czasu. Ponadto zapewnia idealną czystość i doskonały wygląd naczyń po umyciu. Jednak zmywanie automatyczne wymaga stosowania określonych zasad. Warto je znać, aby nie narażać się na niepotrzebne koszty.
Przede wszystkim należy kontrolować czystość filtra i na bieżąco usuwać z niego zabrudzenia. Nie powinno się również wkładać do urządzenia bardzo brudnych naczyń, na przykład z resztkami jedzenia. W takim przypadku można odmoczyć garnki lub talerze w ciepłej wodzie z detergentem, a dopiero później umyć je w zmywarce. Warto jednak pamiętać, że zmywarki gastronomiczne poradzą sobie nawet z trudnymi do usunięcia zabrudzeniami, dlatego zainwestowanie w profesjonalny sprzęt i odpowiednią chemię może być praktyczniejszym rozwiązaniem. Trzeba również wiedzieć, że nie wszystko można czyścić w taki sposób. Niektóre elementy wyposażenia mogą się uszkodzić lub stracić dobry wygląd, jeśli będą regularnie myte automatycznie. Sprawdź, czego nie wolno myć w zmywarce i dlaczego tego nie robić.
Czego nie można wkładać do zmywarki?
Mycie naczyń w gastronomii powinno być przede wszystkim szybkie i skuteczne. Zmywarka sprawdza się w tym zadaniu idealnie. W przypadku niektórych elementów wyposażenia należy jednak stosować mycie ręczne. W przeciwnym razie naczynia i narzędzia wrażliwe na działanie wysokiej temperatury i agresywnych detergentów po prostu się zniszczą. Niektóre będą tracić swój dobry wygląd stopniowo, inne mogą nie nadawać się do użytku już po pierwszym czyszczeniu.
Przeczytaj też: Symbole na zmywarce gastronomicznej – jak rozczytać?
Sprawdź, czego nie wkładać do zmywarki.
- Porcelana – delikatne filiżanki czy talerzyki mogą się poważnie uszkodzić w zmywarce. Mogą pękać, a zdobienia (szczególnie pozłacane) zostaną starte w wyniku działania środków czyszczących.
- Ręcznie malowane naczynia, rękodzieło – jeśli umyjesz je w zmywarce, najprawdopodobniej wyjmiesz z niej naczynia bez zdobień. Wysoka temperatura i woda pod ciśnieniem spowodują, że zmyje się farba nanoszona ręcznymi metodami.
- Drewniane przybory kuchenne – deski, łyżki, szpatułki z drewna są wytrzymałe, ale wilgoć im nie służy. Mogą nasiąkać wodą, odkształcać się i pękać.
- Srebrne i posrebrzane sztućce – po umyciu w zmywarce może się na nich pojawić ciemny nalot, a warstwa srebra może zostać starta.
- Kryształowe naczynia – obijanie się kieliszków czy szklanek w koszach zmywarki może powodować ukruszenia i pęknięcia. Na powierzchni może pojawić się mleczny nalot, który jest trudny do usunięcia.
- Noże – ostry nóż to podstawowe narzędzie każdego kucharza. Jeśli będziesz mył narzędzie w zmywarce, szybko zacznie się tępić.
- Naczynia z grubego szkła – wbrew pozorom, im cieńsze szkło, tym mycie automatyczne jest dla niego bezpieczniejsze. Salaterki czy szklanki z grubym dnem mogą pękać w wyniku działania wysokiej temperatury.
Choć automatyczne mycie naczyń w gastronomii jest wygodne, wydajne i oszczędne, warto przyswoić sobie zasady dotyczące tego, czego nie wolno myć w zmywarce. Uchroni to wyposażenie kuchni przed zniszczeniem, a Ciebie przed ponoszeniem kosztów zakupów nowych naczyń.
Szukasz wyposażenia do kuchni gastronomicznej i zależy na dobraniu odpowiedniej profesjonalnej zmywarki? Skontaktuj się z nami. Doradzimy Ci, co wybrać.