Szukaj
Close this search box.

Jak wybrać profesjonalną zmywarkę do kawiarni?

Udostępnij artykuł
Brudne naczynia po kawie – taniezmywanie.pl

Zmywarka to jedno z kluczowych urządzeń w każdym lokalu gastronomicznym. W przypadku kawiarni jest ono niemal tak ważne jak ekspres do kawy. Zapewnia szybkie mycie naczyń i sztućców oraz ich prawidłową higienę. Dowiedz się, jaka powinna być zmywarka do kawiarni i czym się kierować przy jej wyborze.

Zmywarka do kawiarni – tylko profesjonalna

Kawiarnie zazwyczaj są niewielkimi lokalami – nierzadko wyłącznie na kilka stolików. Może się więc wydawać, że tak kameralny lokal nie potrzebuje zmywarki gastronomicznej o wysokiej wydajności. Jest to jednak duży błąd! Profesjonalny sprzęt tego typu jest nie tylko wyjątkowo wydajny, ale również bardzo skuteczny. Co więcej, zmywarka gastronomiczna służy nie tylko do mycia naczyń, ale również do ich dezynfekcji (wyparzania). Stosując wysokie temperatury, zabija wszelkie drobnoustroje, co jest kluczową kwestią w gastronomii. Stosowanie zmywarki domowej w kawiarni mija się więc z celem. Nawet przy niewielkiej ilości naczyń nie zaleca się też mycia ręcznego, które nie zapewnia odpowiedniej powtarzalności rezultatów i dokładności, choćby przy wykorzystaniu najlepszych środków do mycia i dezynfekcji.

Profesjonalna zmywarka – jaki sprzęt do kawiarni?

Zmywarki gastronomiczne poza wydajnością i skutecznością mają jeszcze dodatkową zaletę – występują w wielu wariantach dostosowanych do różnorodnych potrzeb. Mogą być mniejsze lub większe, uniwersalne, ale też dostosowane do różnorodnych potrzeb. A zatem jaki sprzęt do kawiarni wybrać?

Jaka zmywarka do kawiarni – typ urządzenia

W typowej kawiarni zwykle najlepiej spisuje się zmywarka gastronomiczna do szkła. Jest ona znakomicie przystosowana również do mycia porcelany, a więc filiżanek, kubków, spodków i wszystkich innych delikatniejszych naczyń. Oczywiście można w niej też myć łyżeczki i inne sztućce. Charakteryzuje się dość łagodnymi, a jednocześnie szybkimi programami zmywania. Wyparza również naczynia w wysokiej temperaturze, nabłyszcza je i suszy. Dzięki temu są higienicznie czyste i pięknie się prezentują, trafiając do następnych gości.

Jako sprzęt do kawiarni o nieco szerszym zakresie działalności (np. w połączeniu z bistro) może się też sprawdzić zmywarka uniwersalna. Ma ona zazwyczaj kilka programów o różnej intensywności, dostosowanych zarówno do delikatniejszych naczyń, jak i silniejszych zabrudzeń.

Czytaj również: Zmywarka do szkła – jaka powinna być zmywarka barowa?

Wielkość i pojemność zmywarki do kawiarni

W każdym lokalu gastronomicznym ogromne znaczenie mają również wielkość i pojemność zmywarki. Jej gabaryty powinny być oczywiście dopasowane do możliwości lokalowych. Ze względu na niewielkie metraże w większości kawiarni zazwyczaj montuje się zmywarki podblatowe zbliżone wymiarami i wyglądem do tych domowych. Ich atutem jest możliwość montażu bezpośrednio pod barem, co zapewnia wygodę użytkowania. Pojemność takiego urządzenia zwykle również bez problemu odpowiada potrzebom niewielkiej kawiarni. W większych lokalach zasadne może być jednak zamontowanie na zapleczu zmywarki kapturowej, która wyróżnia się większą pojemnością.

Należy pamiętać, że zmywarka do kawiarni nie powinna być ani zbyt mała, ani zbyt duża. W tym pierwszym przypadku może dochodzić do niedoborów czystych naczyń, chaosu i bałaganu, szczególnie w okresach wzmożonego ruchu. Urządzenia do kawiarni kupowane „na wyrost” również nie są dobre. Wtedy może bowiem dochodzić do konieczności uruchamiania zmywarki przed całkowitym zapełnieniem komory, a więc do marnotrawstwa wody, energii i detergentów.

Zmywarka podblatowa typu bistro – taniezmywanie.pl
W niewielkich lokalach świetnie sprawdzają się zmywarki gastronomiczne do szkła lub typu „bistro” w wariancie podblatowym. Zajmują niewiele miejsca, są wydajne i mogą być zamontowane bezpośrednio pod barem, co ułatwia ich obsługę.

Zmywarka do kawiarni – zwróć uwagę na technologie i koszty eksploatacji

Gdy wiesz już, jakiego typu urządzenia do kawiarni potrzebujesz i jak pojemne powinno być, czas zwrócić uwagę na najważniejsze technologie i parametry. Nowoczesny sprzęt stosuje różne rozwiązania podnoszące wydajność i zmniejszające koszty użytkowania. Należy pamiętać, że zmywarka do kawiarni będzie jednym z najczęściej uruchamianych w niej urządzeń. Dlatego nawet niewielkie różnice w zużyciu wody czy prądu mogą znacząco odbijać się na wysokości rachunków. Warto zwracać uwagę na to, czy zmywarka stosuje:

  • odzysk ciepła – pozwalający zmniejszyć zużycie energii do podgrzewania wody;
  • inteligentne technologie – związane np. z dostosowaniem chemii czy intensywności mycia;
  • uzdatnianie wody – w większości miejsc w Polsce woda jest „twarda”, to znaczy pełna soli mineralnych, które wymagają stosowania większej ilości detergentów i odkładają się w postaci kamienia stopniowo obniżającego wydajność zmywarki; odpowiedni system uzdatniania wody pozwala jednak zapomnieć o tych problemach.

Warto wybierać nowoczesne modele od renomowanych marek, które zwykle są liderami innowacji, efektywności i ekonomicznego użytkowania.

Sprawdź też: Wynajem zmywarek gastronomicznych – czy to się opłaca?

Zmywarka do kawiarni – zastanów się nad wynajmem

Zmywarka do kawiarni idealnie dopasowana do jej potrzeb to duże ułatwienie w codziennym prowadzeniu biznesu. Jednocześnie jednak jej zakup jest sporym wydatkiem, nierzadko przekraczającym możliwości właściciela nowego lokalu. Zamiast jednak ciąć koszty poprzez zakup tańszego urządzenia do kawiarni, warto rozważyć wynajem. To rozwiązanie, dzięki któremu zyskasz profesjonalne doradztwo przy wyborze, fachowy montaż i serwis. Jest również bardzo opłacalne, jeśli chodzi o koszty! Sprawdź szczegóły, zapoznając się z naszą ofertą.

Udostępnij artykuł
Tagi: , ,
Zobacz również: