Szukaj
Close this search box.

Mycie naczyń w gastronomii – ile wody zużywa zmywarka?

Udostępnij artykuł
Ręczne mycie naczyń w gastronomii – taniezmywanie.pl

Ekonomiczność to cecha, która ma coraz większe znaczenie w gastronomii. Między innymi dlatego zalecane jest mycie naczyń w profesjonalnej zmywarce – jest ona bardziej oszczędna niż się wydaje! Sprawdź, ile wody zużywa zmywarka gastronomiczna.

Zmywarka czy mycie ręczne – co jest bardziej ekonomiczne?

Pytanie o to, co jest bardziej ekonomiczne – zmywarka czy mycie ręczne – nurtuje zarówno właścicieli lokali gastronomicznych, jak i osoby, które zastanawiają się, czy warto kupić zmywarkę do domu. Intuicja podpowiada, że powinno być odwrotnie, ale fakty potwierdzają, że to wykorzystanie specjalnego urządzenia do zmywania jest bardziej ekonomiczne. Dotyczy to zarówno zmywarek domowych, jak i tych profesjonalnych, choć w tym drugim przypadku różnice są jeszcze bardziej zauważalne.

Zużycie wody w zmywarce to kwestia indywidualna. Producenci dbają jednak o to, aby nowoczesne urządzenia pobierały jej jak najmniej. Minimalizowane jest także wykorzystanie energii elektrycznej, dzięki czemu eksploatacja urządzenia jest bardzo ekonomiczna. Wszystko dzięki zaawansowanym projektom i nowoczesnym systemom.

Warto przy tym zaznaczyć, że w odwiecznym sporze „zmywarka czy mycie ręczne” należy brać pod uwagę nie tylko koszty zmywania. W gastronomii największe znaczenie mają nieskazitelna czystość i higiena. Tymczasem tylko zmywarka jest w stanie zapewnić jednakowe rezultaty zmywania i dezynfekcji naczyń dla każdej ich partii. Dlatego jest to w zasadzie obowiązkowy element wyposażenia profesjonalnej kuchni.

Zmywarka gastronomiczna – ekonomiczny sposób na zmywanie – taniezmywanie.pl
Zużycie wody w zmywarce gastronomicznej jest zdecydowanie mniejsze, niż mogłoby się wydawać. Dlatego wykorzystanie profesjonalnych urządzeń to sposób nie tylko na szybsze i skuteczniejsze zmywanie, ale także na oszczędności.

Ile wody zużywa zmywarka gastronomiczna?

Chcesz wiedzieć dokładnie, ile wody zużywa zmywarka? Niestety, odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Urządzenia przeznaczone do gastronomii są zróżnicowane. W profesjonalnych kuchniach stosowane są zarówno modele kompaktowe, jak i takie charakteryzujące się dużą pojemnością i wysoką mocą. To, ile zmywarka pobiera wody, zależy też od wybranego programu zmywania. Dla przykładu, w zmywarkach Winterhalter zużycie wygląda następująco:

  • dla zmywarek z serii UC (podblatowych) w zależności od modelu, wersji oprogramowania i zastosowanego programu mycia potrzeba zaledwie od 1,8 do 3,4 l wody;
  • większe zmywarki kapturowe z serii PT zużywają natomiast w zależności od okoliczności od 2,2 do 3,8 l wody; średnio podczas jednego cyklu myją jednak więcej naczyń;
  • najwięcej wody zużywają zmywarki do garnków, które muszą się charakteryzować wysoką mocą – w przypadku urządzeń serii UF zużycie kształtuje się na poziomie od 4,7 do 9 l wody na cykl.

Nawet najpotężniejsze zmywarki zużywają jednak znacznie mniej wody niż wykorzystuje się podczas mycia ręcznego. Wystarczy wyobrazić sobie, jak trudne byłoby dokładne wyszorowanie sterty garnków z wykorzystaniem zaledwie 9 l wody. Tymczasem profesjonalne urządzenia radzą sobie z tym bez problemu.

Sprawdź też: Jak oszczędzać wodę w gastronomii i hotelarstwie?

Profesjonalna zmywarka – zużycie wody i technologie, które pozwalają je zmniejszać

Jak to możliwe, że zużycie wody w zmywarce gastronomicznej jest tak niewielkie, a wychodzące z niej naczynia zawsze są idealnie czyste? To oczywiście zasługa nowoczesnych technologii i starannie opracowanych systemów. W najlepszych urządzeniach stosuje się między innymi:

  • wydajne pompy, które zapewniają skuteczny pobór wody i nadają jej odpowiednie ciśnienie;
  • odpowiednią konstrukcję pola mycia, która pomaga zmniejszyć zużycie wody nawet o 25%, wpływając też na oszczędność energii i zużycia detergentów;
  • systemy uzdatniania wody, które przy jej mniejszym zużyciu zapewniają większą skuteczność mycia w krótszym czasie; pomaga to również chronić komponenty zmywarek przed osadami z kamienia i oszczędzać środki myjące czy nabłyszczające.

Z całą pewnością przy zakupie urządzenia do gastronomii należy sprawdzić, ile wody zużywa zmywarka oraz czy stosuje wymienione wyżej technologie. Jest to bowiem potwierdzenie wysokiej wydajności – również tej energetycznej.

Może Cię również zainteresować: Jak prawidłowo (i ekonomicznie!) korzystać ze zmywarki?

Ile prądu pobiera zmywarka?

Właścicieli lokali gastronomicznych zazwyczaj bardzo ciekawi również to, ile prądu pobiera zmywarka. Ma to szczególne znaczenie w dobie ogromnych podwyżek cen energii. Wybierając wysokiej jakości urządzenie, nie musisz się jednak obawiać. Profesjonalne zmywarki są bowiem oszczędne również pod tym względem. Całkowita moc przyłączeniowa nowoczesnej zmywarki gastronomicznej to w zależności od typu i wielkości kilka lub maksymalnie kilkanaście kW. W zmywarkach Winterhalter moc pompy myjącej, czyli najważniejszego komponentu odpowiadającego za rezultaty zmywania, to natomiast od 0,6 do 2,5 kW. Urządzenia są energooszczędne między innymi dzięki:

  • stosowaniu krótkich cykli zmywania – trwają one nie więcej niż 2–3 minuty, co pozwala zminimalizować zużycie wszystkich zasobów;
  • systemom odzysku ciepła stosowanych w najlepszych urządzeniach w celu minimalizowania zużycia energii potrzebnej na podgrzanie wody do określonej temperatury;
  • wydajnym pompom myjącym.

Dodatkowo wszystkie zastosowane rozwiązania mają również na celu zmniejszenie zużycia detergentów. W efekcie nawet przy niemal nieprzerwanej pracy zmywarki należą do urządzeń ekonomicznych i przyjaznych środowisku.

Jesteś zainteresowany wynajęciem zmywarki, która pomoże Ci oszczędzać zarówno wodę, jak i energię? Zapraszamy do kontaktu!

Udostępnij artykuł
Tagi: , ,
Zobacz również:
Zmywarka kompaktowa GS630 wynajmij już od 556 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka podblatowa UC Series wynajmij już od 330 PLN
sprawdź ofertę
Zmywarka tunelowa PT Series wynajmij już od 739 PLN
sprawdź ofertę
Previous slide
Next slide